Buitenland
VPRO

Geert Mak op Lowlands: 'Dit is de laatste normale zomer'

foto: Geerte Verduijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Mak op Lowlands: 'Dit is de laatste normale zomer'

Een feestelijke aflevering voor Europa Draait Door, live opgenomen vanaf het Lowlands-terrein, met een iets minder feestelijke boodschap. Te gast is namelijk Geert Mak die vermoedt dat dit wel eens onze laatste ‘normale’ zomer zou kunnen zijn. Hij gaat erover in gesprek met het Lowlands-publiek, en met de gastheren Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

#33 - Live vanaf Lowlands met Geert Mak! (S04) - Europa draait door

'Er wordt niet geregeerd'

Mak begint zijn verhaal met duidelijke woorden: "Er komt ontzettend veel shit op ons af." Hij wijst daarmee op het steeds pranger wordende klimaatvraagstuk, de nog altijd door razende oorlog in Oekraïne, maar ook de economische malaise die, volgens velen, op het punt staat om over ons heen te komen.

"Er komt een economische tsunami op ons af. Je wilt het niet weten, ik heb het ook. Ik denk 'o nee, die energierekening die komt in september.' Het gemiddelde huishouden gaat zo’n €400,- meer per maand betalen aan energie. En daar komt de inflatie van gewone levensmiddelen van 10 tot 20% bij."

Mak vergelijkt deze ontwikkeling met het begin van de coronapandemie. "En wat ik dan verbijsterend vind is dat de regering met vakantie is, en dat je niet een premier aantreft die niet als de sodemieter terugkomt en zegt 'all hands on deck.' Er wordt niet geregeerd."

Quote

Het is een ketel die steeds meer onder druk wordt gezet terwijl de veiligheidskleppen zijn vastgesjord.

Geert Mak

Argeloze zomermaanden van 1914

Hoewel van een directe parallel geen sprake is, doet deze zomer Mak toch enigszins denken aan de zomermaanden van 1914, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. "Toen iedereen eigenlijk heel argeloos was over wat er ging plaatsvinden. De kranten schreven vooral over de nieuwe zomermode. Ik heb wel eens een keer in Wenen de kranten van die zomer zitten doorlezen. Je mond valt echt open. Alles rolde in de richting van een oorlog, en pas de laatste week begonnen de kranten er over te schrijven."

Een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne is daarbij ook een serieus scenario volgens Mak. Zo is de inzet van tactische kernwapens door Rusland nog niet uit te sluiten, en zal met de uitbreiding van de NAVO –waarmee het bondgenootschap middels Finland een grote grens met Rusland komt te delen– de kans op incidenten verder toenemen. "Een ongeluk zit in een klein hoekje," aldus Mak.

chevron right
chevron right
foto: Geerte Verduijn
Europa Draait Door op Lowlands

Ambtenarij biedt hoop?

Veel van de verdragen die in de jaren ’70 zijn getekend om een nieuwe escalatie van geweld tegen te gaan zijn volgens Mak sindsdien afgebroken door politici als George Bush, Vladimir Poetin, en Donald Trump. "Het is een ketel die steeds meer onder druk wordt gezet terwijl de veiligheidskleppen zijn vastgesjord en zijn verdwenen. Dat maakt de situatie behoorlijk griezelig."

Gelukkig zijn er ook nog zaken die hoop bieden. Daarbij heeft Mak het niet zomaar over lichtpuntjes, maar over "stralen van licht," die hij vindt in de journalistiek, de ambtenarij, de rechtstaat en verdere Europese samenwerking. Wil je weten hoe dat precies zit? Dat kan je horen in de hele aflevering van Europa Draait Door, hier op de NPO Radio 1-website of in je favoriete podcastapp.

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie