Binnenland
WNL

Kunstdieven roven steeds vaker peperdure juwelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstdieven roven steeds vaker peperdure juwelen

Wereldwijd worden er steeds meer peperdure juwelen gestolen. Dat blijkt uit gegevens van het Art Loss Register, internationaal de grootste private databank waar particulieren, musea en verzekeringsmaatschappijen gestolen en vermiste kunstwerken registreren. Het Art Loss Register laat aan Het Misdaadbureau van Omroep WNL weten een enorme stijging te zien in het aantal sieraden dat bij hen in het afgelopen jaar als gestolen is opgegeven.

In Nederland speurt de politie nog altijd naar de daders van de beruchte juwelenroof op de Tefaf, de kunstbeurs die deze week weer van start is gegaan. Volgens Lucy O’Meara van het Art Loss Register stelen kunstdieven het vaakst schilderijen, maar wordt het voor criminelen wel steeds lastiger om ze door te verkopen doordat er online veel informatie te vinden is over gestolen kunststukken. "Daarom kiezen dieven nu sneller voor waardevolle sieraden van goud en diamanten. Zeker gouden sieraden kun je vrij eenvoudig omsmelten, waardoor de oorsprong lastig te achterhalen valt."

Bij het Art Loss Register staan op dit moment ruim 700.000 werken geregistreerd, meer dan de helft is gestolen. Aan Het Misdaadbureau meldt het Art Loss Register dat het er in het afgelopen jaar meer dan duizend dossiers van gestolen kunst zijn bijgekomen. Dat kan gaan om één kunststuk, maar ook om tientallen kunststukken in één dossier.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie