Buitenland
WNL

Oud-ambassadeur China Ed Kronenburg: 'Kans dat Taiwan militair wordt ingenomen is klein'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-ambassadeur China Ed Kronenburg: 'Kans dat Taiwan militair wordt ingenomen is klein'

De Chinese president Xi Jinping zou Taiwan het liefst weer bij China willen voegen, maar volgens oud-ambassadeur in China Ed Kronenburg is de kans dat hij daad bij het woord voegt klein: "De gevolgen voor China zijn ongelofelijk groot, ook voor de wereld. Dat is desastreus", zegt hij bij Sven op 1.

Ook op de lange termijn ziet Kronenburg het niet gebeuren. "Ik geloof niet dat Xi Jinping een datum heeft gekozen dat Taiwan bij het land gevoegd moet worden."

Spanningen China en VS

Op dag twee van het Chinese Volkscongres, in een periode dat de spanningen tussen Peking en Washington flink toenemen, heeft Kronenburg zijn hoop gevestigd op de diplomatieke wereld. "We weten niet wat er zich achter de schermen afspeelt, maar het zou mij verbazen als er geen gesprekken worden gevoerd tussen Amerika en China."

Ook reageert de oud-ambassadeur op de geruchten vanuit Amerika dat China wapens zou gaan leveren aan Rusland. "Er is voor China geen belang dat het conflict er is, dat is ook voor economie niet goed. Een zwakker Rusland is goed voor China", aldus Kronenburg.

Oekraïne

Kronenburg verwacht dat het conflict in Oekraïne in een nieuwe fase zit: "Ik krijg sterk de indruk als het gaat om manschappen, dat de Russen op hun laatste been aan het lopen zijn."

Ed Kronenburg (voormalig ambassadeur in China) over China die mogelijk wapens wil leveren aan Rusland (6 maart 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie