Naar homepage
Buitenland

Aanslag met auto in Trier eist vijf levens, onder wie baby

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanslag met auto in Trier eist vijf levens, onder wie baby

Het dodental van de aanslag met een auto in de Duitse stad Trier is opgelopen tot vijf. De slachtoffers vielen vanmiddag in de binnenstad toen een Duitser met een SUV in een winkelgebied inreed op voetgangers.

Op een persconferentie aan het begin van de avond maakten de autoriteiten bekend dat vier van de dodelijke slachtoffers uit Trier komen: twee vrouwen van 25 en 73, een man van 45 en een baby van negen maanden. De moeder van de baby ligt gewond in het ziekenhuis. Kort na de persconferentie twitterde politie dat er een dode bij was gekomen.

Burgemeester Wolfram Leibe sprak van de zwartste dag voor de stad Trier sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vijftien mensen zijn gewond geraakt, van wie er vier slecht aan toe waren. Vermoedelijk is een van hen de dode die later werd gemeld. Vijf anderen zijn ook zwaargewond. Zes mensen hebben lichte verwondingen.

Er zijn volgens het Openbaar Ministerie geen aanwijzingen voor een religieus of politiek gemotiveerde daad. Er zijn geen andere verdachten. De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde en geen hulp kreeg.

Doelgericht te werk

De dader is een 51-jarige man uit Trier. Hij reed rond 13.45 uur in een Land Rover op hoge snelheid door de binnenstad en ramde over een afstand van honderden meters mensen. Ooggetuigen zagen mensen door de lucht vliegen. Volgens de autoriteiten ging hij doelgericht te werk. Hij reed in een zigzaglijn om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Vier minuten later wist de politie de dader te arresteren, nadat zijn auto stil was komen te staan. Hij wordt door de autoriteiten omschreven als "een dader uit de regio met een Duitse achtergrond". De laatste dagen bracht hij door in zijn auto. Hij lijkt geen vaste woon- en verblijfplaats te hebben gehad, en voor zover bekend had hij ook geen verwanten, zei een woordvoerder van het OM.

Hij wordt onder meer beschuldigd van viervoudige moord, waarbij hij zijn auto gebruikte als moordwapen. Over het motief tasten de autoriteiten nog in het duister. Het OM sluit een psychiatrische achtergrond niet uit, omdat de dader is recent behandeld. Duitse media schrijven dat het gaat om Bernd W., die wordt omschreven als een zonderlinge eenling. Hij had geen strafblad.

Voorafgaand aan zijn daad had de verdachte grote hoeveelheden alcohol gedronken. Hij had een alcoholpromillage van 4,1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie