Buitenland
VPRO

Heeft Portugal zijn corona-zaken het best op orde? 'Het aanstellen van die viceadmiraal was echt een briljante zet'

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Portugal zijn corona-zaken het best op orde? 'Het aanstellen van die viceadmiraal was echt een briljante zet'

We hebben er in Nederland inmiddels een sport van gemaakt om af te geven op het coronabeleid. Vaak wordt daarbij naar andere landen gewezen waar het véél beter geregeld zou zijn. Bijvoorbeeld naar Portugal, waar de vaccinatiegraad boven de 90 procent ligt door het aanstellen van een hoge militair. “Het aanstellen van die viceadmiraal was echt een briljante zet,” vertelt infectie-modelleur Marino van Zelst in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door, met Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

#3 - Welk Europees land heeft zijn corona-zaken het best op orde? (S04) - Europa draait door

Volgens Van Zelst hadden ze in Portugal al snel door dat het leger logistiek superieur was. “Ze hebben zelfs experimenten gedraaid waar ze met het leger looproutes hebben lopen testen, net zo lang tot ze de meest optimale manier hadden gevonden om zo’n vaccinatielocatie in te richten.”

Viceadmiraal Henrique Gouveia e Melo schroomde in toespraken bovendien niet om harde woorden te gebruiken om twijfelaars over de streep te trekken. Van Zelst vertelt hoe de viceadmiraal een bijzondere metafoor schetste waarin mensen over een weg met een sluipschutter moesten lopen: “Je mag óf deze route aflopen, en dat is die zonder vaccin - dan heb je één op de vijf kans dat die sluipschutter jou doodschiet. De andere route mag je lopen als je gevaccineerd bent, dan heb je de kans van één op honderdduizend om doodgeschoten te worden door de sluipschutter. Maak maar een keuze.” Volgens van Zelst hadden dat soort harde woorden effect. “Op die oorlogstaal manier krijg je de mensen wel de juiste weg op.”

Volgens Van Zelst werkt dat soort taal bovendien beter in Portugal door hun recente historie. “Begin jaren 70 hebben ze mazelen in hun rijksvaccinatieprogramma opgenomen. In de jaren daarvoor stierven er gewoon nog steeds 200 tot 400 mensen aan mazelen per jaar.” Door die historie is er in Portugal minder scepsis tegen vaccins, stelt hij. “Bij hun zit in het geheugen nog steeds hoe gigantisch effectief vaccins als oplossing kunnen zijn. “

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie