Naar homepage
Buitenland

De moeizame onderhandelingen tussen de NAVO en Poetin: 'Eigenlijk is het 1-0 voor Rusland'
VPRO

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. De moeizame onderhandelingen tussen de NAVO en Poetin: 'Eigenlijk is het 1-0 voor Rusland'

Deze week werd op hoog niveau onderhandeld tussen Rusland en de NAVO, naar aanleiding van de oplopende spanningen langs de Oekraïense grens. Toch lijken beide partijen geen millimeter tot elkaar gekomen te zijn. Volgens Ruslandkenner Hubert Smeets vielen er vooral “woorden en termen die lijken op escalatie,” zo vertelt hij in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door, met Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

#2 - Rollen er straks Russische tanks Oekraïne binnen? (S04)

Volgens Arend Jan Boekestijn kan Rusland zelfs als overwinnaar aangewezen worden na de onderhandelingen. “Het feit dat Amerika bereid is alléén met Poetin te praten, dat is precies wat de Russen willen.” Volgens Boekestijn was het de wens van Rusland om Europa pas in een later stadium te betrekken bij de onderhandelingen, en dat lijkt gelukt. “Eigenlijk is het 1-0 voor Rusland.”

30 jaar de pineut geweest

Op Russische staatsmedia wordt Rusland echter vooral als slachtoffer neergezet, merkt Hubert Smeets op. “Ons wordt onrecht aangedaan, die Amerikanen zijn arrogant, de Europeanen zijn slappelingen.” Toch durft Smeets niet met zekerheid te stellen dat met die beeldvorming vooruit wordt gelopen op een mogelijke oorlog. “Of dat is om de geesten rijp te maken voor een oorlog, dat weet ik niet. Maar het is wel het voeden van een bepaald klimaat: "Wij Rusland zijn dertig jaar lang de pineut geweest, en nu is het onze beurt om terug te slaan."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie