Buitenland

De ingewikkelde band tussen Brussel en Washington: 'In 2024 kan Trump zo weer aan het roer staan'

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. De ingewikkelde band tussen Brussel en Washington: 'In 2024 kan Trump zo weer aan het roer staan'

"In Europa wil Biden graag uitstralen weer een betrouwbare partner te zijn", vertelt Nieuwsuur-presentator en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal, "maar in Brussel weten ze ook dat in 2024 Trump weer aan het roer kan staan."

"En dat terwijl er juist de hoop was dat met de komst van Biden de verhoudingen tussen Brussel en Washington weer hechter zouden worden", vertelt Bosch van Rosenthal in de VPRO-podcast Europa Draait Door, met Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

Luister de eerste aflevering van het nieuwe seizoen hier terug:

#1 - Is Amerika nog te redden? (S04) - Europa draait door

De nasleep van de bestorming van het Capitool legt de kwetsbaarheid van de Amerikaanse democratie bloot, met steeds meer wantrouwen in het democratische systeem. En dat brengt Europa volgens Boekestijn in een lastige positie, "Hoe moet de EU reageren op die tanende Amerikaanse democratie? Brussel kan niet zo streng zijn als met Rusland en Hongarije. Dat is te pijnlijk."

Op sommige terreinen zette Biden de lijn van Trump afgelopen jaar juist door, en ook dat bepaalt de band met Europa. "Biden heeft een soort obsessie met China", zegt Bosch van Rosenthal, "net als bij Trump ligt zijn focus op Azië. Europa is ook voor Biden soms niet meer dan een afleiding."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie