Buitenland
KRO-NCRV

Grens aan hoeveelheid wapens voor Oekraïne? 'Geen tijd om rustig aan te doen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grens aan hoeveelheid wapens voor Oekraïne? 'Geen tijd om rustig aan te doen'

"De snelste weg naar vrede is Poetin ervan overtuigen dat overwinning in Oekraïne onmogelijk is." Dat zegt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis bij Spraakmakers. "We hebben geen tijd om rustig aan te doen."

Video niet beschikbaar

Hoe ver moet je gaan? Duitsland gaat Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen en daarmee breidt het Westerse front de militaire steun aan Oekraïne radicaal uit. De vraag is: wat wordt de volgende stap? Of moeten we dat niet willen?

"Wat nog mist is luchtsteun en lange afstandsraketten", zegt Groothuis. Volgens hem is het onze opdracht om "verdere genocide" op EU-grondgebied voorkomen. Elke dag telt, benadrukt hij. "De snelste weg naar vrede is Poetin overtuigen dat een overwinning in Oekraïene onmogelijk is. We hebben geen tijd om rustig aan te doen, want Poetin is bezig met hergroeperen, rekruteren, en herbewapenen." Hij spreekt van een "historisch moment".

Luchtsteun

Groothuis vindt overigens ook dat Rusland de Krim weer moet inleveren. "Zo lang Rusland daar zit heb je geen eeuwige vrede, want ze kunnen altijd blijven aanvallen. Poetin moet zien dat er geen overwinning mogelijk is." Hij verduidelijkt zijn uitspraken over luchtsteun. Het moet in internationaal verband én: er moeten geen doelen in Rusland geraakt worden. "We willen geen escalatie."

De Krim inleveren? "Dat is nogal wat", reageert Helga Salemon, Ruslandkenner bij het HCSS. Poetin dreigde in 2014 al met inzet van kernwapens als het land het schiereiland dreigt kwijt te raken, vertelt ze. Oekraïne heeft er al aanslagen gepleegd, dus er ís al een rode lijn overschreden. Maar Poetin heeft nog geen kernwapens ingezet.

'Holocaust tegen Russen'

Dat gaat ook niet gebeuren, verwacht ze. "Veel experts denken dat Rusland ze niet gaat inzetten. Dan wordt het land volstrekt ongeloofwaardig naar de laatste vrienden in de wereld, China en India." Maar het jaagt wel angst aan, en dat is ook precies de bedoeling, schetst Salemon. Buitenlandminister Lavrov omschrijft de wapenleveranties als "holocaust tegen de Russen", vertelt ze. Ze legt uit dat het frame van de speciale militaire operatie vervangen is voor een strijd tegen Rusland zelf.

"Op die manier probeert Poetin, die eenbeetje wanhopig wordt, de Russen achter zich te krijgen. Door massale propaganda gelooft de gemiddelde Rus dat verhaal." Daar komt bij dat er nu luchtafweersystemen in het centrum van Moskou zijn geplaatst. "Stel je voor dat je Moskoviet bent, dan ga je het geloven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie