Buitenland

Suriname ontsnapt aan coronaramp, mede dankzij Nederlandse artsen

VPRO
foto: Denise Telgtfoto: Denise Telgt
  1. Nieuwschevron right
  2. Suriname ontsnapt aan coronaramp, mede dankzij Nederlandse artsen

Nog maar een maand geleden leek het in Suriname volledig uit de hand te lopen. Nadat het corona-virus deze zomer hard om zich heen geslagen had waren alle 19 intensive care bedden in het land bezet. Nu is het tij wonderbaarlijk snel gekeerd en gaat het weer een stuk beter. Mede dankzij zo'n 60 Nederlandse medische en paramedische vrijwilligers, die deze zomer naar Suriname afreisden.

Suriname houdt hoofd boven water

De Nederlands-Surinaamse internist Denise Telgt van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen was een van de initiatiefnemers van de noodhulp aan Suriname. "Ik ben net twee weken weer thuis", vertelt Telgt. "Toen ik met het eerste team aankwam in een ziekenhuis, zijn we vooral gaan organiseren. De Surinaamse artsen deden daar al fantastisch werk, wij werkten vooral aan structuur en protocollen."

Mondkapjesplicht

Inmiddels gaat het veel beter in Suriname en is het aantal nieuwe gevallen flink afgenomen. "In Suriname is er veel discipline als het gaat om het voorkomen van besmettingen, daar zijn we in Nederland toch wat lakser in geworden. Als je positief getest bent ontkom je daar ook echt niet aan een quarantaine", volgens Denise Telgt. "Maar ook een strenge lockdown en een mondkapjesplicht hebben hoogstwaarschijnlijk geholpen."

Ondanks de grote daling van het aantal gevallen loopt het project nog door tot januari. "We moeten voorzichtig blijven, want het virus nog niet weg. Maar ik hoop dat onze hulp in januari niet meer nodig is."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie