Buitenland
VPRO

Oudste Italiaanse supermarkt blijkt opgericht door Amerikaanse geheime dienst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oudste Italiaanse supermarkt blijkt opgericht door Amerikaanse geheime dienst

Na de publicatie van een boek over de ontstaansgeschiedenis van een van de oudste supermarkten van Italië, Esselunga, kwam er iets opmerkelijks aan het licht. "Het idee voor de supermarkt kwam niet van de Italianen zelf, maar kwam van de Amerikaanse geheime dienst", vertelt correspondent Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Geheim plan

Van Schaik vertelt dat deze informatie aan het licht kwam door een boek. Het is geschreven door een telg van de familie Caprotti, de eigenaren van de Italiaanse supermarktketen. "Hierin staat dat het idee voor de supermarkt niet van de Italianen zelf kwam, maar van de OSS, de voorloper van CIA, de Amerikaanse geheime dienst."

De correspondent vertelt dat Amerikaanse investeerders, waaronder Nelson Rockefeller, het bedrijf oprichtte in 1957. Daarmee is het de oudste supermarkt in Italië. De kenner vertelt dat toen het concept van een supermarkt nog niet bekend was in het land. "Italië was een land waar de mensen in de jaren vijftig hun boodschappen voornamelijk deden in kleine buurtwinkeltjes, de zogenaamde botteghe." Hij vertelt dat deze botteghe nog steeds bestaan, maar het aantal supermarkten is in Italië de laatste 25 jaar wel enorm toegenomen.

Anticommunisme

De Italië-kenner legt uit dat de reden voor het introduceren van supermarkten de angst voor het communisme was. Van Schaik legt uit dat Italië, net zoals veel andere Europese landen, behoorlijk verwoest uit de Tweede Wereldoorlog was gekomen. "Het land was arm en mensen hadden honger. Het idee van de Amerikanen was dat als je een volle maag had dat je dan geen communist werd. Dus introduceerden ze een winkel met een grote keuze en met lage prijzen", vertelt de correspondent.

Wat volgens Van Schaik ook meespeelt is dat Italië, tot aan het einde van de jaren tachtig, de grootste communistische partij van West-Europa kende. "De oprichting van deze supermarktketen was dus eigenlijk anticommunistisch beleid van de Amerikaanse overheid."

Bernardo Caprotti, de grote baas van Esselunga, overleed in 2016. In zijn testament had hij laten opnemen dat het bedrijf nooit verkocht mocht worden aan de Coop omdat dit bedrijf nauwe banden had met de Italiaanse Communistische Partij. "Caprotti bleef het anticommunisme van de Amerikaanse oprichters trouw tot aan zijn dood."

Nederland aangeklaagd voor medeplichtigheid Gaza & Economie van Vietnam is booming - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie