Buitenland
VPRO

Influencers ontduiken 11 miljoen euro aan belasting in Italië

foto: Luis Sal / Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencers ontduiken 11 miljoen euro aan belasting in Italië

Negen influencers worden in Italië beschuldigd van belastingontduiking voor een totaalbedrag van maar liefst 11 miljoen euro. Voor de Italiaanse opsporingsdienst blijken die influencers een verborgen goudmijntje te zijn, vertelt Italië-watcher Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

"Als je me tegenkomt op straat, geef me dan alsjeblieft geen klap", zo zegt de 26-jarige influencer Luis Sal met gevoel voor drama in een reactievideo die hij op social media plaatste. Sal is één van de negen Italiaanse influencers die van belastingontduiking beschuldigd worden door de Guardia della Finanza, oftewel de Italiaanse fiscale opsporingsdienst.

Sal zegt zelf onschuldig te zijn, andere influencers hebben hun fout toegegeven. Zie hier de video die Sal plaatste naar aanleiding van het nieuws:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twintigers

Dat de opsporingsdienst in Italië achter influencers aan zit, is relatief nieuw, zegt Pleumeekers: "Begin dit jaar is er een actieplan ondertekend met als voornemen om meer achter online makers aan te gaan. Ze zijn erachter gekomen dat daar flink wat geld achtergehouden kan worden. Zeker sinds corona, want sinds die tijd zijn de influencers groter geworden en gaat het ook om grotere bedragen."

Opsporing van belastingontduiking is belangrijk voor Italië. Hoewel het totaalbedrag aan belastingontduiking de laatste jaren flink naar beneden is gegaan, ligt het nog steeds dik boven het Europese gemiddelde. Het beter controleren van influencers moet daar dus bij helpen, en daar wordt flink op ingezet. "De opsporingsdienst heeft hiervoor zelfs extra mensen aangenomen, jonge twintigers die het online wereldje een beetje snappen."

Luister hier de hele aflevering - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie