Buitenland
VPRO

Steeds meer Argentijnen naar Italië: paspoortaanvragen sinds 2020 verdubbeld

foto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer Argentijnen naar Italië: paspoortaanvragen sinds 2020 verdubbeld

Sinds 2020 is het aantal Argentijnen dat via hun Italiaanse roots een paspoort aanvragen in Italië meer dan verdubbeld. In het dorp San Lucido in Calabrië is zelfs een hele Argentijnse gemeenschap ontstaan, ziet correspondent Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

Italiaans paspoort

De afgelopen jaren zijn in het pittoreske dorpje San Lucido in de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië steeds meer Argentijnen komen wonen om een Italiaans paspoort aan te vragen. De eerste Argentijn kwam drie jaar geleden, en inmiddels zijn het er ruim vierhonderd.

Ze willen weg uit Argentinië vanwege de economie, vertellen ze: "Argentinië is prachtig, maar het leven is er nu erg moeilijk. De inflatie is ongeveer 10 procent per maand", zo zegt een stel dat bij het gemeentehuis in de rij staat. Ze komen specifiek naar Calabrië, omdat daar het leven voor hen te veroorloven is.

Argentijnen willen Italiaans paspoort

foto: Angelo van Schaik

Argentijnen willen Italiaans paspoort

Taalles

Hoewel ze vaak geen Italiaans spreken en misschien zelfs nog nooit in Italië zijn geweest, maken ze aanspraak op het paspoort. In Italië is het namelijk mogelijk om het staatsburgerschap aan te vragen op basis van je familiestamboom. Het maakt daarbij niet uit hoeveel generaties de Italiaanse roots teruggaan: als je maar kunt aantonen dat je voorouders uit Italië kwamen.

En dat zijn nogal wat Zuid-Amerikanen. "Honderd jaar geleden stapten hele dorpen tegelijk op de boot in Genua", vertelt correspondent Angelo van Schaik. Zij vertrokken naar Zuid-Amerika en kwamen vooral terecht in Argentinië en Brazilië. Nu willen hun afstammelingen weer terug naar Italië.

In de kerk van San Lucido leidt een vrijwilliger taallessen voor de migrantengroep, geleid door een vrijwilliger. Zij vertelt dat haar studenten vanaf een laag niveau beginnen, maar het snel oppikken, mede doordat het vooral om jonge, hoogopgeleide mensen gaat.

Verhuizen

De procedure duurt ongeveer vijf maanden en gedurende die periode wonen de Argentijnen in het dorp. Voorheen was dat niet nodig, en hoefde je voor een aanvraag niet fysiek op de plek te wonen waar je ingeschreven stond. Je kon zelfs iemand inhuren om het paspoort namens jou aan te vragen. Dat is inmiddels veranderd.

Toch is het nog steeds zo dat na het verkrijgen van het paspoort, de Argentijnen verhuizen naar een andere plek in Italië, of in Europa. Met het Italiaanse paspoort gaat er in die zin een continent voor hen open.

Luister de hele reportage van Angelo van Shaik: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie