Buitenland
NOSNTR

Wat beweegt de Russische militairen die Belgorod binnenvielen?

foto: Telegram @rusvolcorpsfoto: Telegram @rusvolcorps
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat beweegt de Russische militairen die Belgorod binnenvielen?

Russische militairen die tegen president Poetin zijn, vielen gisteren vanuit Oekraïne de Russische grensregio Belgorod binnen - hun eigen land dus. Volgens Rusland zijn ze inmiddels verslagen. Het Legioen Vrijheid voor Rusland eiste de inval op. Journalist Arnoud de Decker reisde in december met het legioen naar het front. Hij vertelt over het legioen in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

"Begin december kreeg ik een uitnodiging om met dit legioen mee te reizen naar het front", vertelt De Decker. "Het is een legioen met een paar honderd leden en er staan nog tienduizenden op de wachtlijst. Ze vechten aan de kant van het Oekraïense leger en hebben ook echt een contract", aldus De Decker.

Leugendetector

Het legioen bestaat uit mensen die allemaal andere redenen hebben om aan de kant van Oekraïne te vechten. "Een deel is krijgsgevangene geweest, er zijn deserteurs die tegen het Russische regime zijn en niet meer langer tegen Oekraïne willen vechten. Daarnaast zijn er nog allerlei mensen die om persoonlijke redenen een verandering van het regime in Moskou willen", vertelt De Decker.

De procedure om toegelaten te worden tot het legioen is heel streng. De angst voor onder andere spionage is groot. "Ze moeten daadwerkelijk een leugendetectortest afleggen. Om te zien wat de daadwerkelijke motivatie is voor iemand om toe te treden tot het legioen", aldus De Decker. Door deze strenge procedure loopt de wachtlijst om mee te vechten dus erg op.

Gezamenlijk doel

Volgens De Decker wil het legioen een wisseling van de wacht in Moskou veroorzaken. "Ze voelen zich zeker nog Russisch maar zijn het niet eens met de regering van Poetin. Deze specifieke actie is meer symbolisch om te laten zien dat de Russische bewaking helemaal niet zo sterk is. Dat ze met tientallen vanuit Oekraïne zo de grens over kunnen. Ik denk ook dat een belangrijke boodschap is dat Rusland te verslaan is en dat je ook binnen Rusland je kan verzetten", zegt De Decker.

De samenwerking met het Oekraïense leger gaat ondanks onder andere een taalbarrière goed. Volgens De Decker komt dat vooral doordat ze hetzelfde doel hebben. "Uiteindelijk willen ze beiden het Russische leger verdrijven uit Oekraïne en daardoor gaat de samenwerking goed."

Wat beweegt de Russische militairen die Belgorod binnenvielen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie