Buitenland
NOSNTR

Oekraïne ontkent drone-aanval op Kremlin: 'Mensen speculeren dat Rusland er zelf achter zit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne ontkent drone-aanval op Kremlin: 'Mensen speculeren dat Rusland er zelf achter zit'

Volgens Rusland probeerde Oekraïne vannacht een aanval te plegen op het Kremlin, met als doel het doden van president Poetin. Oekraïne zegt niets met de aanval te maken te hebben. In Nieuws en Co contact met Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp.

Correspondent Geert Groot Koerkamp

Bij de aanslag zouden twee drones gebruikt zijn, die het Russische leger neergehaald zou hebben. Volgens president Zelensky heeft zijn land "Moskou of Poetin niet aangevallen".

"Er is heel weinig waar we op af kunnen gaan", zegt Groot Koerkamp. "Het enige wat we in feite hebben is een officiële verklaring van het Kremlin, die pas vanmiddag naar buiten kwam, en de beelden die op sociale media rondgaan. Dat is alles. Het roept enorm veel vragen op."

Terreuraanval legitimeren

Het Kremlin zegt dat Rusland zich het recht voorbehoudt om "vergeldingsmaatregelen te nemen waar en wanneer we dat nodig achten". Ook spreekt een woordvoerder van een "terreurdaad".

De Oekraïense presidentieel adviseur Podoljak denkt dat Rusland ergens in de komende dagen een grootschalige "terreuraanval" op Oekraïne wil plegen en het incident gebruikt om die aanval te legitimeren.

'Heel erg opmerkelijk'

"Het Kremlin is zo een beetje het best beveiligde stukje Rusland", weet Groot Koerkamp. "Zelfs gps in de buurt ervan werkt niet goed omdat er allerlei stoorzenders actief zijn. Dat een drone juist daar kan binnendringen, is heel erg opmerkelijk."

"Er zijn mensen die speculeren dat de Russen er zelf achter zitten. Er zitten heel veel haken en ogen aan, maar het fijne weten we er vooralsnog niet van. We kunnen heel weinig verifiëren. Het is tasten in het duister", aldus Groot Koerkamp.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie