Buitenland
NOSNTR

Zware luchtaanvallen op Kyiv

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware luchtaanvallen op Kyiv

In Kyiv vielen er vannacht 18 raketten uit Rusland. Wessel de Jong is voor de NOS in Oekraïne, in de buurt van Kramatorsk. Hij vertelt meer over de raketaanvallen en de situatie in het land.

Rusland bestookt Kyiv met 18 rakketten

Luchtaanvallen

De Russische luchtaanvallen op Kyiv afgelopen nacht waren "uitzonderlijk zwaar", zei Oekraïense generaal Serhiy Popko op Telegram. "De aanvallen waren exceptioneel vanwege het aantal aanvallen in zo'n korte tijd." De Jong sprak wat mensen uit Kyiv. "De details zijn niet bekend. Wat ik begrijp van anderen uit Kyiv is dat het verschrikkelijk is geweest. De Russen hebben een aantal van hun meest geavanceerde raketten afgeschoten. Volgens de Oekraïners zijn die allemaal uit de lucht gehaald met westerse patriotraketten. Dat heeft ongelofelijk geweld in de hemel opgeleverd." Oekraïne heeft zo'n raket begin deze maand voor het eerst kunnen onderscheppen, met behulp van het Amerikaanse Patriot-verdedigingssysteem.

Niet te onderscheppen

De Russische president Poetin zei eerder dat de zeer geavanceerde raket niet te onderscheppen is. "De Russen claimen dat ze wel wat geraakt hebben, maar dat ontkennen de Oekraïners", vervolgt De Jong. Persbureaus kunnen de beweringen van het Oekraïense leger niet verifiëren. De reeks aanvallen van vannacht was de achtste van deze maand op de hoofdstad. Volgens de burgemeester van Kyiv zijn er geen gewonden gevallen. Wel zijn er gebouwen door brokstukken beschadigd. "Maar velen in Oekraïne zijn heel optimistisch. Waar wij vandaag waren, aan de frontlinie bij Bachmoet, zie je dat de hele wereld wapens levert aan Oekraïne, want je komt alle mogelijke wagens en wapens tegen. Het verbaast me weer dat er ook nog steeds burgers in de stad rondlopen. Maar je ziet voornamelijk militairen, jonge jongens die zich aan het voorbereiden waren op die aanstaande aanval. Het zelfvertrouwen, maar ook de spanning in Oekraïne groeit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie