Buitenland
VPRO

Britse jongeren zien niks in vrijwilligersleger

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse jongeren zien niks in vrijwilligersleger

De Britse generaal Sir Patrick wil een 'vrijwilligersleger' opzetten vanwege Russische dreiging. Maar bij Britse jongeren dwingt het leger al lang geen respect meer af, vertelt collega Nina van Raay in Bureau Buitenland.

De generaal pleitte in een oproep voor een 'burger-krijgsmacht' die de professionele krijgsmacht zou moeten aanvullen. Britse burgers kunnen zich daarbij vrijwillig aansluiten. Dit zou nodig zijn om Rusland ‘te stoppen na Oekraïne', en om de NAVO te versterken. "Wat die generaal zegt is: kijk naar de Oekraïners. In de strijd daar zijn burgers heel belangrijk. Het hele land moet meedoen", vertelt Van Raay.

Niet vrijwillig

Britse burgers zelf staan niet te springen om te vechten. "Hoewel de rechtse kranten er wel volop doken. Die gingen helemaal Wereld Oorlog 3. Maar de jongeren, die zien het niet zo zitten", zegt van Raay. Volgens een recente peiling van YouGov zou maar 17 procent van de Britten vrijwillig 'vechten voor het vaderland.' Vooral millennials gaan via sociale media met de oproep van de generaal aan de haal. "Je kunt nou niet stellen dat het dezelfde gevoelens losmaakt als ten tijde van 'your country needs you'-posters van rond de Eerste Wereldoorlog, toen er nog 1 miljoen Britten zich aanmelden in 1915," vergelijkt Van Raay.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Generatie Z en 'het vaderland'

Ook in landen als Nederland (15%) en Duitsland (18%) ligt het percentage burgers dat wil vechten laag. Vooral jongeren zouden minder bereid zijn. Volgens sommige Britse kranten komt dit omdat jongeren minder vertrouwen in het leger als een positieve kracht hebben, voornamelijk vanwege ‘mislukte’ militaire operaties in het Midden-Oosten. Ook voelen ze minder vaderlandsliefde vanwege een algemeen gevoel dat de politiek faalt.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie