Buitenland
NOS

Joe en Jill Biden troosten nabestaanden in Uvalde: 'Veel meer kan hij in de realiteit niet doen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joe en Jill Biden troosten nabestaanden in Uvalde: 'Veel meer kan hij in de realiteit niet doen'

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben de Texaanse plaats Uvalde bezocht, waar een 18-jarige man dinsdag 19 schoolkinderen en twee leraren doodschoot. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Marieke de Vries.

De tragedie doet het debat over wapenbezit in de VS weer oplaaien, maar de kans dat de gebeurtenissen tot een doorbraak leiden is bijzonder klein. "Het is al de tweede keer in twee weken tijd dat Biden zo'n troostbezoek aflegt. Vorige keer was het aan Buffalo, waar ook een 18-jarige jongen in de supermarkt tien mensen doodschoot. Twee massaschietpartijen in twee weken tijd dus", aldus De Vries.

De Bidens gingen eerst naar de school, waar 21 witte kruisen zijn geplaatst: voor elk omgekomen slachtoffer één. Ze legden bloemen en liepen langs monumentjes met foto's die voor de slachtoffers zijn opgericht. "Hij nam daar uitgebreid de tijd voor", zegt De Vries. Daarna reden ze door naar een kerk waar ze een mis bijwoonden.

Bewapenen van leraren

Toen Biden de kerk verliet, riepen tegenstanders van de Amerikaanse wapenwetgeving: "Doe er iets aan!" "Dat ga ik doen", antwoordde Biden. Later ontmoetten de Bidens nabestaanden van de slachtoffers en andere betrokkenen. "De realiteit is dat hij helemaal niet veel kan doen", stelt De Vries.

"Daar heeft hij het Congres en dús de Republikeinen voor nodig. Maar die hebben na dit bloedbad overduidelijk gemaakt dat wat hen betreft de wapenwetten niet hoeven te worden aangescherpt, omdat het aan de misdadigers ligt en niet aan de wapens. De Republikeinen zoeken de oplossingen veel liever in het veiliger maken van scholen of het bewapenen van leraren zelfs."

Onderzoek naar politie-ingrijpen

De verontwaardiging in Uvalde over het late politie-ingrijpen bij de aanslag is groot. Het duurde zeker 75 minuten voordat de politie de schutter wist te doden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bekendgemaakt dat er een onderzoek komt naar het optreden van de politie.

"Negentien agenten, net zoveel als het aantal kinderen dat is omgekomen, stonden driekwartier lang in de gang voor het klaslokaal te wachten", zegt De Vries. "Terwijl de kinderen vanuit het klaslokaal het alarmnummer belden en smeekten om de politie te sturen."

r1jn biden

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie