Buitenland
VPRO

Het mysterie van de grote katten op Britse platteland

foto: Vimeo / Dragonfly Filmsfoto: Vimeo / Dragonfly Films
  1. Nieuwschevron right
  2. Het mysterie van de grote katten op Britse platteland

Zwerven er echt grote katten door het Britse platteland? Het is een Engels mysterie dat weer eens volop in de belangstelling staat. Een nieuwe documentaire beweert nieuw bewijs te leveren. Al sinds de jaren 70 zijn er bezorgde Britten die grote katachtige dieren hebben rond zien lopen op hun erf, of in de natuur. Dat vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Video niet beschikbaar

"In de meeste gevallen lijkt het te gaan om panter of een luipaard," aldus Saenen. "Op minstens 10 verschillende plekken in Engeland, Wales en Schotland zijn er waarnemingen gedaan. Zo veel dat de dieren bijnamen kregen in sommige streken; zoals 'Beast of Smallthorne', 'Beast of Bodmin Moor', 'Beast of Exmoor'. In sommige gevallen werden er poot-afdrukken gevonden. Een boer beweert honderd schapen te hebben verloren aan een roofdier. Allemaal toegeschreven aan de grote katten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu is er een foto gevonden tijdens het maken van de documentaire Panthera Britannia Declassified, vertelt Saenen. "Een deskundige, die 'urban legends' onderzoekt, ging door een oud archief en vond een foto met een briefje erbij - een foto van een grote zwarte kat die lijkt op een panter."

"De documentairemaker en de onderzoeker zijn ervan overtuigd dat dit het bewijs is dat er panters door Groot-Brittannië lopen. Maar andere experts hebben de foto bekeken en hebben hun twijfels over de echtheid."

Het mysterie houdt de Britten al langer bezig. Zo zijn er op social media meerdere video's van mensen die beweren dat de katten echt bestaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er leven Europese Wilde Katten in Schotland, vertelt de correspondent. "Mensen zouden die kunnen vergissen met een luipaard of berg leeuw. Maar toch is het niet helemaal onmogelijk dat er ook echt panters of luipaarden op het Britse platteland leven. In de jaren '70 was het namelijk nogal een trend om exotische huisdieren te houden, tot er een verbod kwam in 1976 - the 'Dangerous Wild Animal Act'. Er is vermoeden dat er panter-achtige katten de natuur in zijn gelaten om aan een boete te ontkomen. En wie weet zijn de grote katten die nu gespot worden na-zaten van die losgelaten huisdieren."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie