Buitenland
KRO-NCRV

Welke mogelijkheden zijn er nog om Poetin te stoppen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke mogelijkheden zijn er nog om Poetin te stoppen?

Met een steeds bloederigere strijd in Oekraïne rijst de vraag wat het Westen nog meer kan doen om een einde te maken aan de Russische inval. We vroegen het aan experts in Spraakmakers, die weinig optimistisch zijn.

Video niet beschikbaar

Er zijn zware sancties ingesteld, we sturen vliegtuigen en wapens naar Oekraïne, we sturen Russische kunst terug en halen wodka uit de schappen. Maar de roep van Oekraïne om militaire mankracht en handhaving van een 'no fly zone' wordt steeds groter.

‘Instorting van Oekraïne’

Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif kunnen we er niet vanuit gaan dat door de sancties de druk op Poetin zo oploopt, dat hij van binnenuit Rusland gestopt zal worden. Hij vreest voor het scenario waarbij de verwoestingen en de omsingeling van het Oekraïense leger, zal leiden tot de ineenstorting van het land.

No fly zone

Als we er militair een schepje bovenop doen, dan komt de NAVO in directe confrontatie met Rusland en dat is volgens De Kruif "een prijs die we niet gaan betalen". Ook het instellen van de veelbesproken no fly zone zal Poetin volgens hem zien als een confrontatie met de NAVO en zal daarom "niet gebeuren", denkt hij.

Historicus en Ruslandkenner Hubert Smeets is de afgelopen weken naar eigen zeggen steeds meer aan zichzelf gaan twijfelen de afgelopen dagen. Hij had immers deze oorlog en de ongekende agressie van Poetin niet voorspeld.

Beslag leggen Russische gelden

Hij vindt het niet verstandig dat de ene na de andere Russische culturele activiteiten wordt gecanceld omdat Stravinsky of Tchaikovsky op het programma staat. Wat we als Nederland wél kunnen doen is het zo snel mogelijk in beslag nemen van talloze bezittingen van Russische bedrijven die gelieerd zijn aan het Kremlin zoals Gazprom en de VTB Bank.

Claimen van Russisch grondgebied

Militair deskundige Michiel de Weger denkt dat het Westen zogenaamde 'bindingsstrategieën' kan aangaan met buurlanden van Rusland die een claim willen doen op een stuk Russisch grondgebied. Dat zou er volgens hem voor kunnen zorgen dat veel Russische gevechtskracht elders nodig gaat zijn.

"Landen die claims hebben op stukken van Rusland kunnen we actief steunen door te zeggen: pak het maar." Volgens De Weger zijn er genoeg landen ter wereld die een hekel hebben aan Rusland.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie