Buitenland
VPRO

Opeens was Michiel Driebergen oorlogscorrespondent

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opeens was Michiel Driebergen oorlogscorrespondent

Het liefste was correspondent Michiel Driebergen nog reportages aan het maken van het alledaagse leven uit Oekraïne, maar dat veranderde vorige week plotsklaps met het begin van de grote oorlog. Nu is Driebergen, na een dagenlange vluchtreis, weer terug in Nederland en vertelt hij zijn verhaal in Bureau Buitenland. "De klappen die ik hoorde waren echt van een andere orde."

Video niet beschikbaar

Een apocalyptisch moment

Correspondent Michiel Driebergen, die al jaren voor Bureau Buitenland verslag doet vanuit Oekraïne, is terug in Nederland na een dagenlange vluchtreis. Twee dagen voordat de eerste explosies in Kharkiv te horen waren, zat hij al in een schuilkelder in het oosten van het land. "Hier begon voor mij eigenlijk de grote oorlog. Twee dagen eerder dan dat het voor de wereld begon."

Het was niet de eerste keer dat Driebergen in een Oekraïense schuilkelder moest schuilen, maar deze keer waren de beschietingen zo hevig dat hij en zijn gezelschap besloten om te vluchten. "Ik reed op dat moment, en we reden over de scherven van een inslag heen. Ik voelde dat de band onder mijn auto weg zwabberde, maar ik moest nog wel door. Ik heb met een kapotte band gereden tot de eerste bebouwing. Naast ons brandde een elektriciteitscentrale. Die was ook geraakt door beschietingen. Het was een apocalyptisch moment." Het grote Russische offensief op Oekraïne moest toen nog beginnen.

Quote

Een jonge vrouw alleen, eenentwintig jaar, in een stad die nu veroverd gaat worden door de Russen.

Michiel Driebergen

'Ik heb honger, ik heb dorst.'

Twee dagen later was het moment daar. Driebergen werd wakker met het geluid van harde ontploffingen en berichten over een nieuwe toespraak van Poetin. "De klappen die ik hoorde waren echt van een andere orde dan die ik een paar dagen eerder in de Donbas heb gehoord, en die ik ook eerder in 2015 en 2016 heb gehoord.” Driebergen verzamelde een aantal collega’s en kennissen, inclusief een aantal opgevangen kinderen uit Loehansk, en samen vertrokken ze in een colonne van een aantal auto’s richting het westen van het land.

Tijdens de vluchtreis had een van de reisgenoten contact met een vrouw die schuilde in het nog steeds zwaar belegerde Marioepol. Driebergen herinnert zich hoe de vrouw aan de telefoon vroeg wat ze moest doet, waarop Driebergens reisgenoot adviseerde om in de kelder te blijven zitten. De vrouw antwoordde alleen: "maar ik heb honger, ik heb dorst."

De reisgenoot bleef bij de vrouw aandringen om in de kelder te blijven. Inmiddels heeft ze al een aantal dagen niks van haar vernomen. "Er zijn nu helemaal geen verbindingen in Marioepol," legt Driebergen uit. "Een jonge vrouw alleen, eenentwintig jaar, in een stad die nu veroverd gaat worden door de Russen. Dat is een verschrikkelijk vooruitzicht voor haar."

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie