Buitenland
BNNVARA

Het is een cruciale dag voor de Britse prins Andrew bij de hoorzitting in de VS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is een cruciale dag voor de Britse prins Andrew bij de hoorzitting in de VS

Virginia Giuffre beweert als minderjarig meisje jarenlang gedwongen te zijn tot seks door Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. Epstein werd in 2019 dood in zijn cel aangetroffen, Maxwell werd onlangs voor het misbruik veroordeeld. Maar nu sleept Virginia Giuffre ook de Britse prins Andrew voor de rechter. Vandaag is hierover een hoorzitting bij de rechtbank in New York. Hoe komt het dat Prins Andrew ongrijpbaar blijft voor justitie? In De Nieuws BV bespreken royalty-deskundige Sandra Schuurhof en strafrechtadvocaat in Texas Merel Pontier de zaak.Het proces tegen de Britse prins Andrew staat deze week opnieuw volop in de schijnwerpers. De prins wordt door Virginia Giuffre aangeklaagd voor seksueel misbruik. Twintig jaar geleden zou Giuffre hier op zeventienjarige leeftijd slachtoffer van zijn geweest.

De advocaten van prins Andrew proberen al geruime periode een rechtszaak in de VS te voorkomen. Zo zou de aanklacht van Giuffre niet rechtsgeldig zijn, aangezien ze niet meer in de Verenigde Staten maar in Australië woont.

Nieuwe details

Daarnaast zijn er sinds gisteren nieuwe details opgedoken over een schikking tussen Epstein en Giuffre. Giuffre zou voor een bepaald bedrag een schikking hebben ondertekend waarin staat dat de rechtszaak die door Giuffre in 2009 werd gestart zou moeten worden ingetrokken. Daarnaast mocht Giuffre geen verdere rechtszaken meer starten tegen Epstein of tegen elke andere partij die bij deze zaak betrokken had kunnen worden.

Bovendien stellen de advocaten van prins Andrew dat Giuffre zeventien jaar was op het moment van de vermeende overtredingen, en dat dat in New York de leeftijd is waarop je meerderjarig bent.

Of deze punten maken dat prins Andrew niet wordt vervolgd voor de aanklacht van Giuffre, werd vanmiddag in de rechtszaal besproken. Rechter Lewis Kaplan zei dat hij 'best snel' met een oordeel komt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie