Buitenland
NOS

China zet alle journalisten van drie grote Amerikaanse kranten het land uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China zet alle journalisten van drie grote Amerikaanse kranten het land uit

China trekt de perskaarten in van alle journalisten van drie grote Amerikaanse kranten. Het gaat om medewerkers van The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post. De kranten spreken van een ongekende aanval op de persvrijheid.

China zet alle Amerikaanse journalisten van drie kranten het land uit

De Amerikaanse verslaggevers moeten hun perskaarten binnen tien dagen inleveren. Omdat hun visa zijn gekoppeld aan de perskaarten, moeten ze hoogstwaarschijnlijk ook het land verlaten. Ook mogen ze niet meer werken vanuit de semi-autonome steden Hongkong en Macau.

China reageert hiermee op het Amerikaanse besluit van eerder deze maand om de werkvergunningen van tientallen Chinese journalisten in te trekken. Het aantal vergunningen voor vijf Chinese staatsmedia is teruggeschroefd van 160 naar 100. De Chinese regering noemt dat een onredelijke onderdrukking voor de Chinese journalisten, die niet onbeantwoord kon blijven.

Vorige maand besloot China om drie correspondenten van The Wall Street Journal uit te zetten als straf voor een opiniestuk over het coronavirus. Peking noemde dat artikel racistisch. Nu zijn dus alle journalisten van deze krant niet meer welkom.

Ster advertentie
Ster advertentie