Buitenland
NOS

Dolfijnen en walvissen handige maar kostbare hulpjes van de marine

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolfijnen en walvissen handige maar kostbare hulpjes van de marine

Noorse autoriteiten vragen zich af wat de vondst moet betekenen van een witte dolfijn met een tuig om zijn middel waarop een onderwatercamera kan worden vastgemaakt.

Vissers ontdekten het tamme dier vrijdag in wateren bij Ingøya, in het uiterste noorden van Noorwegen. Het hield zich dagenlang bij hen op en schuurde steeds langs de kiel van hun boot.

Een van de vissers trok een zwempak aan en bevrijdde het dier van het tuig. Ze ontdekten een label waarop 'Sint-Petersburg' stond. Noorse militairen toonden zich zeer geïnteresseerd, zeiden de vissers.

Mogelijk in dienst van marine

Deskundigen achten het aannemelijk dat de Russische marine in Moermansk erachter zit. Het Russische ministerie van Defensie kocht in 2016 vijf witte dolfijnen voor "trainingsdoeleinden". Wat voor training dat was, is niet bekendgemaakt. "Ook in de jaren '80 werden in Moermansk zeedieren getraind voor militaire doeleinden", zegt correspondent David Jan Godfroid in NOS Met het Oog op Morgen. Ook hij denkt dat de beluga van de Russische marine afkomstig is. "Het arctische gebied is heel belangrijk voor Rusland en door de opwarming van de aarde zijn zeeroutes daar steeds beter begaanbaar."

Marinebioloog Ron Kastelein legt uit dat de dolfijnen schepen kunnen onderzoeken. "Ze worden onder meer gebruikt om langs schepen te gaan en zo te kijken of er geen kleefmijnen aan zitten. Ook kunnen ze kijken of er geen torpedo's liggen of worden ze getraind om bepaalde apparaten in hun bek te houden."

Video niet beschikbaar

Geluidssignaal

Volgens Kastelein zijn de dieren makkelijk te trainen omdat ze heel intelligent zijn. "Vaak hebben ze een vaste standplaats en daar vanuit gaan ze oefeningen doen, bijvoorbeeld gereedschap naar duikers brengen. Bij echte oefeningen kunnen ze op schepen vanuit bassins worden vervoerd."

Meestal worden de dieren teruggeroepen met een speciaal geluidssignaal dat onder water te horen is. Kastelein staat er niet van te kijken dat deze beluga aan het zwemmen is gegaan. "Mensen vergeten dat dieren net als mensen zijn. Ze zijn echt allemaal anders. Je hebt hele stoere, je hebt schijtluizen, je hebt degenen die nieuwsgierig zijn en je hebt hele dappere en onderzoekende beluga's."

Hoewel de dieren geen salaris ontvangen, is het wel kostbaar om ze in te zetten voor militaire doeleinden. "Je moet ze elk dag trainen. Dat kost veel eten, mankracht en veterinaire zorg."

Ster advertentie
Ster advertentie