Buitenland
NOS

Opmerkelijk bezoek van Taiwanese oud-president aan China

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opmerkelijk bezoek van Taiwanese oud-president aan China

Het is een opmerkelijk bezoek; vandaag steekt de Taiwanese oud-president Ma Ying-jeou de straat van Taiwan over. Hij is de komende dagen in China en bezoekt een paar steden. De relatie tussen Taiwan en China is de laatste jaren meer gespannen. President Xi Jinping laat steeds meer blijken dat hij niet eindeloos wil wachten op de terugkeer van het "afvallige eiland'' zoals ze dat in China zien.


NOS-Correspondent Garrie van Pinxteren is in Peking en praat hierover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Oud-president Ma Ying-jeou is vanaf 2008 tot 2016 president geweest van de Republiek in Taiwan. Hij is van de zogeheten 'Kwomintang', een partij die fel tegen de communisten gevochten heeft. De partij deelt wel één ding met de communisten in China: volgens hen horen Taiwan en China bij elkaar als één land, ook al zijn ze het oneens over hoe het land geregeerd moet worden. De huidige regeringspartij, de DPP van Tsai Ing-wen, ziet dat anders: volgens de DPP is Taiwan een onafhankelijk land. Daarom ziet China Tsai en haar partij niet zitten. De relatie met Taiwan is dan ook verslechterd sinds haar partij aan de macht is.

Reactie Taiwanese regering

"In januari 2024 zijn er verkiezingen in Taiwan. Het bezoek van de Taiwanese oud-president heeft hier waarschijnlijk mee te maken", vertelt van Pinxteren. De oud-president hoopt met zijn bezoek te laten zien dat zijn partij de spanningen met China kan verminderen, dat ze ervoor kunnen zorgen dat Taiwan en China in alle redelijkheid met elkaar kunnen overleggen. "Dit zou beter zijn voor de economische situatie en de stabiliteit in de landen. Officieel verklaart de oud-president dat hij gaat om de graven van zijn voorouders te bezoeken en om de 30 studenten die hij bij zich heeft te laten kennismaken met de gedeelde Chinese geschiedenis en de gezamenlijke strijd tegen Japan", aldus van Pinxteren.

"De regering van Taiwan vindt het bezoek van de oud-president bijna een vorm van landverraad. Ma trekt op het moment dat de spanningen zo hoog zijn niet één lijn met zijn landgenoten tegen het agressieve gedrag van China, maar hij geeft China de kans om propaganda met hem te bedrijven", legt van Pinxteren uit. Ma doet het bovendien op het moment dat China net Honduras van Taiwan heeft afgepakt. Honduras heeft vorige week diplomatieke banden met China aangeknoopt en Taiwan laten vallen. De Taiwanese president Tsai staat op het punt om naar de Verenigde Staten te gaan, ook om daar te laten zien dat Taiwan steun heeft van de VS om zelfstandig te blijven.

Taiwanese oud-president bezoekt China

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie