Buitenland
NOS

VS opnieuw op bezoek in Taiwan: 'China lijkt er erg door te zijn overvallen'

foto: EPA / Taiwan Ministry of Foreign Affairsfoto: EPA / Taiwan Ministry of Foreign Affairs
  1. Nieuwschevron right
  2. VS opnieuw op bezoek in Taiwan: 'China lijkt er erg door te zijn overvallen'

Vijf leden van het Amerikaanse Congres zijn in de Taiwanese hoofdstad Taipei, waar ze vandaag president Tsai Ing-wen hebben ontmoet. Het bezoek was niet officieel aangekondigd en is opnieuw een doorn in het oog van China, dat Taiwan ziet als afvallige provincie. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Garrie van Pinxteren.

Video niet beschikbaar

"Dat de Amerikaanse Congresleden Taiwan zouden bezoeken was van tevoren niet uitgelekt, zoals bij Pelosi. China lijkt er erg door te zijn overvallen", aldus Van Pinxteren.

In Taiwan praten de vijf met lokale bestuurders en bedrijven over onder meer de relatie tussen de VS en Taiwan, regionale veiligheid en handel. Een woordvoerder van een van de Congresleden zegt dat het bezoek de Amerikaanse steun aan Taiwan onderstreept en de stabiliteit en vrede in de Straat van Taiwan bevordert.

Militaire oefeningen

De trip van de Amerikaanse Congresleden komt zo'n twee weken na het veelbesproken bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

"Nu zouden er dus opnieuw militaire oefeningen zijn uitgevoerd", zegt Van Pinxteren. "China was al wel militair aanwezig rondom het eiland. Zo meldde Taiwan gisteren nog dat er 22 vliegtuigen en 6 schepen aanwezig waren in de Straat van Taiwan. Een aantal vliegtuigen zou ook weer de middellijn zijn overgestoken."

Escaleren

"Als je de militaire aanwezigheid van Peking van voor en na het bezoek van Pelosi vergelijkt, is er in het algemeen veel opgeschoven. China is zwaarder aanwezig, op een andere manier en op andere plekken. Het land zit nu bijvoorbeeld ook ten oosten van Taiwan, richting Japan. Dat was eerder veel minder zo. Dus er is al blijvend iets veranderd, en de vraag is nu in hoeverre dat nog verder gaat escaleren."

r1jn taiwan

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie