Buitenland
NOS

Ecuador naar de stembus om aanpak bendegeweld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ecuador naar de stembus om aanpak bendegeweld

Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador kampt met extreem bendegeweld en daarom mochten inwoners gisteren naar de stembus voor een referendum over hun veiligheid. Met het referendum hoopte president Noboa steun te krijgen voor maatregelen waarmee hij deze georganiseerde misdaad wil aanpakken.

Ecuador naar de stembus om aanpak bendegeweld

Video niet beschikbaar

"Het ging om een pakket van elf vragen, waar de meerderheid ging over veiligheid", vertelt Midden-Amerika correspondent Boris van der Spek in het NOS Radio 1 Journaal. Het ging over maatregelen als strengere straffen, uitlevering voor drugsbazen en een grotere rol voor het leger in de aanpak van bendegeweld. "President Noboa zoekt hiermee naar meer grondwettelijke instrumenten om de veiligheidscrisis in zijn land te beteugelen."

In de greep van bendegeweld

Het land kampt al een tijd met georganiseerde misdaad. In Januari bestormden een groep gewapende mensen een tv-studio en namen de live-uitzending over. De beelden van die gebeurtenis gingen de hele wereld over. Dat was het moment dat Noboa zei hij de bendes met harde hand wilde aanpakken, zegt Van der Spek. "Met dit referendum wil hij daarmee doorgaan. Er is ook een omstreden model van de Salvadoraanse president Bukele, dat volgt hij ook een beetje."

Mensenrechtenorganisaties in het land maken zich zorgen over dit model. "Met dit soort maatregelen wordt het land een beetje een politiestaat."

Eerste uitslagen

De volledige uitslag van het referendum is nog niet binnen, maar volgens de eerste uitslagen krijgt Noboa een ruime meerderheid van de bevolking voor zijn maatregelen. "Er was ook een hoge opkomst van ruim zeventig procent. Dat al deze mensen voor deze maatregelen hebben gestemd, betekent ook wel een steun in de rug voor Noboa en een teken dat hij in de ogen van de bevolking een juiste koers vaart."

Komende verkiezingen

Dit jaar zijn er ook verkiezingen in het land. Van der Spek zegt dat het referendum ook gezien werd als een populariteitstest voor de huidige president, Noboa. "Hij lag de afgelopen tijd flink onder vuur, met name uit het buitenland, vanwege een inval bij de Mexicaanse ambassade. Hij wil zich in zijn eigen land echt laten zien als een bestrijder van geweld. Als iemand die nergens voor terugdeinst om geweld en corruptie aan te pakken."

Dat lijkt te werken. "Dat zien we nu ook met het referendum. Deze uitslag is een nieuwe boost voor hem. Noboa gaat er ook alles aan doen om herkozen te worden. Als hij zo doorgaat, is de kans aanwezig dat het hem lukt."

RJN ecuador

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie