Buitenland
NOS

Libanezen stemmen na economische crisis voor een nieuw parlement

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Libanezen stemmen na economische crisis voor een nieuw parlement

De afgelopen drie jaar waren zwaar voor Libanon. Voor het eerst sinds er de grote economische en financiële crisis uitbrak heeft het volk gestemd voor een nieuw parlement. De macht in Libanon is al jaren in handen van de sjiitische militante en politieke Hezbollah en hun bondgenoten. Veel Libanezen hopen dat deze verkiezingen daar verandering in brengen. Correspondent Daisy Mohr is in Beiroet en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal.

Libanon stemt op een nieuw parlement

Economische crisis

Mohr vertelt dat het nog even afwachten is wat de stemming gaat brengen. "Het tellen is nog volop bezig, we weten niet precies hoe het gaat lopen en inwoners weten ook dat er geen volledige ommezwaai gaat komen. Niet alles gaat opeens anders worden door deze verkiezingen. Maar in sommige districten komt er zeker verandering verwacht. Plekken waarvan we nu al horen dat onafhankelijke kandidaten het opvallend goed hebben gedaan, in plaats van die gevestigde orde. We gaan het de komende uren en dagen zien."

De verandering die Mohr bedoelt verwijst terug naar de explosie en de economische crisis waarin Libanon verkeert. "De burgers willen dat die gigantische problemen, die crisis, aangepakt wordt. Want, heel wonderlijk; dat gebeurt helemaal niet. Dit land verkeert al jaren in een gigantische economische crisis, het geld is 90% in waarde gedaald, het gaat elke dag slechter. Het is voor mensen onleefbaar, 80% van de inwoners leven onder de armoedegrens. Er wordt niks aan gedaan en daar wordt men woedend van. Libanezen verwachten dat hier iets aan wordt gedaan."

Tegenwerken van stemmers

Ook vertelt Mohr wat de huidige partij dan wél doet. "Zij zijn alleen bezig met hun zakken vullen. Het wordt sowieso heel lastig om dit probleem op te lossen, want de crisis is gigantisch. Het idee is dat als er nieuwe onafhankelijk kandidaten plekken in het parlement kunnen veroveren dat er wel iets gaat schuiven. Ze hebben het over tien plekken in het parlement, voor de onafhankelijke kandidaten. Dan kunnen ze beginnen om van binnen uit veranderingen te gaan doorvoeren, zoals beslissingen blokkeren. Dat zal allemaal iets van de lange adem zijn, dat weten ze zelf ook."

"Die onafhankelijke kandidaten hopen bij volgende verkiezingen weer wat meer plekken te veroveren. Met de demonstraties die we veel zien, ook bijvoorbeeld na de explosie, om de gevestigde orde weg te krijgen, wat niet is gelukt, proberen ze het nu zo. Libanon is een land waar vaak geen elektriciteit is, dus er was ook een logistieke uitdaging. Je moet bijvoorbeeld stemmen in het dorp waar je geboren bent, niet waar je momenteel woont. Voor veel mensen is stemmen hartstikke lastig, want benzine is nu zo duur geworden dat ze wel twee keer nadenken of ze gaan rijden naar hun geboortedorp. Ook is er geen openbaar vervoer. Daarnaast leken de autoriteiten er ook van alles aan te doen om het kiezers zo lastig mogelijk te maken. Lange wachtrijen, uren in de zon staan. Sommige stembureaus bleven wel uren langer open."

item libanon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie