‘Wat ooit radicaal was, is nu normaal’: Israël opent de deur voor nederzettingen in Gaza
- Nieuws
- ‘Wat ooit radicaal was, is nu normaal’: Israël opent de deur voor nederzettingen in Gaza
Deze week kondigde Israël aan de operatie in Gaza uit te breiden, en meer land in beslag te gaan nemen. Ondertussen voert het land ook aanvallen uit in Syrië en Libanon. Erella Grassiani, Israël-kenner en antropoloog aan de UvA, vertelt in Bureau Buitenland dat ideeën die voorheen radicaal waren, steeds normaler lijken te worden.
Video niet beschikbaar
Radicaal is het nieuwe normaal
Gaza moet 'verwoest' worden, in de woorden van Israëlisch minister Smotrich. Een nieuwe militaire operatie is aangekondigd waarbij mogelijk ook meer land wordt ingenomen van de kuststrook. En Israëlische kolonisten staan alvast klaar langs de grens, vertelt Grassiani, om binnen te trekken wanneer ze er gelegenheid toe zien.
"Er vindt een verschuiving plaats binnen de Israëlische samenleving", zegt zij. "Ideeën van kolonisten, die ooit als radicaal werden gezien, zijn nu toch best mainstream geworden. Je hoort mensen praten over het bouwen van nederzettingen in Gaza. Dat zou een paar jaar geleden niet mogelijk zijn geweest."
Veiligheid als rechtvaardiging voor bezetting
De expansiedrift van Israël gaat verder dan alleen Gaza. Ook op de Westelijke Jordaanoever krijgen kolonisten meer de ruimte. "Je ziet dat het een strategie is om annexatie voort te zetten. Daar wordt veel minder of zelfs niet kritisch op gereageerd vanuit de samenleving."
"Het idee dat je land moet bezetten voor nationale veiligheid, dat is een idee dat sterk leeft, en dat zeker niet nieuw is", aldus Grassiani. "We zien nu in Syrië en Libanon dat die argumenten weer meespelen: we moeten er blijven voor nationale veiligheid, we moeten zorgen dat we de grenzen veilig houden."
Het was de reden om Zuid-Libanon achttien jaar bezet te houden. En de huidige aanvallen op Zuid-Libanon roepen de vraag op of zoiets weer zou kunnen gebeuren. "Er zijn mensen die in Zuid-Libanon ook nederzettingen willen neerzetten, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren als in bijvoorbeeld Gaza", licht Grassiani verder toe. "Vooralsnog is het een strategie van verdediging."
De internationale gemeenschap laat ondertussen te laat van zich horen, zegt ze. "Elke keer wacht je: wat is er nu weer gebeurd – en wie gaat er dan opstaan? Maar het is een proces. En de afgelopen maanden gaan er wel, al is het heel erg laat, steeds meer mensen en partijen iets zeggen."
Nieuwe escalatie tussen India en Pakistan & Israël heeft grote plannen in de regio - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.