Buitenland
VPRO

Napolitaanse volkszanger achter slot en grendel, beschuldigd van maffiaconnecties

foto: Youtube / Tony Colombo
  1. Nieuwschevron right
  2. Napolitaanse volkszanger achter slot en grendel, beschuldigd van maffiaconnecties

In zijn grootste hit bezingt Tony Colombo zijn geliefde Tina. Dat huwelijk bleek een voorteken van tegenspoed: de smartlappenkoning is opgepakt. En niemand in Italië blijkt echt verbaasd, vertelt Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Neomelodica

De beroemde zanger van neomelodica-muziek zit momenteel in voorarrest vanwege het onderhouden van financiële banden met de maffia. Colombo zou geld hebben witgewassen. Pleumeekers: "Hij doet dat onder andere met zijn eigen kledinglijn, die hij niet geheel onbeschaamd 'Corleone' heeft genoemd."

Het huwelijk van de artiest met zijn Tina was al een voorteken, vertelt de Italië-kenner: "Zij is de weduwe van een grote maffiabaas, die is doodgeschoten op het strand. Dat hij met haar is getrouwd wil dus al wat zeggen."

Daarnaast is het bekend dat het genre van neomelodica gelieerd is aan de Camorra, de Napolitaanse maffia. "De maffia gebruikt die muziek ook. Ze investeren bijvoorbeeld in albums van die artiesten om zo hun populariteit in de Napolitaanse volkswijken te vergroten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote politieactie

Tony Colombo werd samen met zijn vrouw opgepakt, en ze zitten nu beiden vast – ieder in een andere gevangenis. Hun arrestatie was onderdeel van een grote actie waarbij in totaal 27 mensen werden opgepakt en beslag werd gelegd op spullen ter waarde van in totaal acht miljoen euro.

"Maffiosi hebben mensen in de bovenwereld nodig, bijvoorbeeld om hun geld wit te wassen. Dat gaat veel verder dan alleen zangers, het gaat ook over ondernemers die daarin worden getrokken, of over lokale politici." Over het onderzoek van het Openbaar Ministerie van Napels, waar deze arrestatie onderdeel van was, is het laatste woord dus nog niet gezegd.

Druk op Egypte om toelaten Gaza-vluchtelingen & Engelse pubs sterven uit - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie