Buitenland
NOS

Omvang ramp verwoesting Nova Kachovka-stuwdam enorm: duizenden mensen geëvacueerd

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Omvang ramp verwoesting Nova Kachovka-stuwdam enorm: duizenden mensen geëvacueerd

De omvang van de ramp na de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne is enorm. En het menselijk leed groot. Duizenden inwoners van het gebied zijn inmiddels geëvacueerd. Dat melden de Oekraïense en Russische autoriteiten.

Omvang ramp verwoesting Nova Kachovka-stuwdam enorm: duizenden mensen geëvacueerd

"Reddingsacties zijn in volle gang, op veel plekken zou het water ook nog stijgen. Zeker rond Cherson. Hele wijken en steden staan onder water", vertelt Midden- en Oost-Europa verslaggever Christiaan Paauwe in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn heel veel zorgen om wat er aan de Russische zijde gebeurt, dat is het lager gelegen gebied. Daar lopen de meeste mensen gevaar."

Russische zijde

De Oekraïense overheid heeft meerdere keren zorgen geuit voor de bewoners in het Russische bezette gebied. Rusland zou zich niet bekommeren om de mensen die daar wonen. "Ook op Telegram worden er berichten gedeeld van inwoners in dat bezette gebied. Die vragen om hulp en om weggehaald te worden."

Slachtoffers

Het is niet duidelijk hoeveel mensen nu getroffen zijn door de verwoesting van de stuwdam. "Tot nu toe werd er rekening mee gehouden dat zo’n 40.000 mensen gevaar liepen. Vooralsnog zouden er zo’n 6000 mensen geëvacueerd zijn. Het is nog altijd lastig om in te schatten hoe groot het probleem zou worden. Als het zich verder ontwikkelt, wordt pas duidelijk hoe groot de schade is. Dat zal ook pas duidelijk worden nadat het water langzaam terugstroomt en als alle gebieden bereikt kunnen worden."

Er waren ook al veel bewoners vertrokken uit het overstroomde gebied, vanwege de oorlog. "Die rivier was een frontlinie, daarom waren veel mensen vertrokken uit dat gebied. Er waren aan de lopende band beschietingen, mensen kwamen om, zeker in de stad Cherson. Maar de zorgen zijn vooral dat het oudere mensen zijn die achter zijn gebleven, of mensen die voor de dieren wilden zorgen en hun huis niet konden verlaten. Kortom mensen voor wie het lastig was om hun huis te verlaten. Dat maakt de situatie ook zo lastig op het moment."

Reddingsoperaties

In het rampgebied gaat de oorlog gewoon door. Er worden op verschillende plekken beschietingen gemeld. "Volgens de Oekraïense gouverneur viel er ook een dode. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen om de landmijnen die in het gebied liggen en op dreef zijn geraakt."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie