Buitenland
NOS

Cubanen gedwongen voor Rusland te vechten: 'Wie tegensputtert wordt mishandeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cubanen gedwongen voor Rusland te vechten: 'Wie tegensputtert wordt mishandeld'

Mensen uit Cuba worden gedwongen voor Rusland te vechten in de oorlog met Oekraïne. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontdekte dit netwerk van mensensmokkel. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Boris van der Spek.

Video niet beschikbaar

"Het gaat om Cubanen die in Rusland wonen, maar ook om Cubanen die uit Cuba zelf worden gehaald", zegt Van der Spek. "Een jongen zegt in een video op sociale media dat meerdere landgenoten zijn verdwenen."

"Ook zeggen meerdere jongeren dat ze zich hadden opgegeven om bijvoorbeeld loopgraven te graven, maar gedwongen werden om te vechten. Tegensputterende Cubanen zouden zijn bedreigd en mishandeld. Paspoorten zouden zijn ingenomen."

Facebook

"Wat we nu weten is dat het vaak via sociale media gaat", aldus Van der Spek. "Zo blijkt uit berichten die zijn geplaatst in de Facebookgroep 'Cubanen in Moskou' dat mensen die zich aansluiten in het leger 2100 dollar per maand kunnen verdienen en na zes maanden dienst een Russisch paspoort krijgen."

"Verder is er nog heel onbekend over hoe dit netwerk precies heeft gefunctioneerd."

Trouwe bondgenoot

"Cuba is historisch een trouwe bondgenoot van Rusland en onlangs zijn er weer nieuwe stappen gezet om de al nauwe economische banden verder aan te trekken", weet Van der Spek. "Daarnaast is er ook een relatief grote Cubaanse gemeenschap in Rusland, omdat ze daar geen visum nodig hebben."

"Ook op politiek niveau zijn de banden goed. De premier van Cuba is in juni nog in Moskou geweest voor een ontmoeting met Poetin. Voor Rusland is Cuba de belangrijkste partner in Latijns-Amerika."

Breuk

"Het is wel opmerkelijk dat de Cubaanse overheid nu zo fel reageert", stelt Van der Spek. "Ze zeggen niet betrokken te zijn bij deze oorlog en dat niemand huurlingen op Cubaans grondgebied kan rekruteren. Dat is wel opvallend, want vrijwel altijd staat Cuba naast Rusland."

"Op diplomatiek niveau is dit toch wel een breuk. De Cubaanse regering heeft gezegd dat er strafrechtelijke procedures zullen worden gestart. Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar het toont wel aan dat Cuba niet alle facetten van de Russische strijd steunt."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie