Buitenland
NOS

Tiktok niet overgenomen door Microsoft, gaat samenwerking met Oracle aan

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tiktok niet overgenomen door Microsoft, gaat samenwerking met Oracle aan

Het Chinese bedrijf ByteDance heeft voor zijn videoapp TikTok in de VS een overeenkomst gesloten met softwarebedrijf Oracle. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen. Oracle en TikTok waren nog niet beschikbaar voor bevestiging.

"Microsoft werd lang gezien als de grootste kanshebber maar dit weekend is er iets gaan verschuiven", vertelt NOS techredacteur Nando Kasteleijn in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Het gaat namelijk niet om een volledige verkoop van TikTok, maar Oracle wordt een techpartner van het bedrijf. Dat betekent dat Oracle de zorg gaat dragen voor de data van de Amerikaanse gebruikers van de app. Daarnaast is de verwachting dat Oracle een minderheidsaandeel neemt in de app."

Een bron zegt ook tegen persbureau Reuters dat de videoapp niet wordt verkocht aan Oracle, maar dat het softwarebedrijf de data van Amerikaanse gebruikers zal beheren. Welke delen van TikTok in handen blijven van ByteDance en investeerders na de herstructurering die daarvoor nodig is, is nog niet duidelijk.

ByteDance sloeg voorstel van Microsoft af

Eerder vannacht maakte Microsoft bekend dat ByteDance het voorstel van dat bedrijf had afgeslagen. Details over het afketsen van die overname werden niet bekendgemaakt. "We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed was voor de TikTok-gebruikers en onze nationale veiligheid verzekerde", liet het Amerikaanse softwarebedrijf weten. "We zouden aanzienlijke veranderingen hebben doorgevoerd om de beste beveiliging, privacy, online veiligheid en bestrijding van desinformatie mogelijk te maken. We zien graag hoe de dienst zich ontwikkelt op deze belangrijke gebieden."

Voorafgaand aan dit weekend leek het nog niet te komen tot een deal voor verkoop. Het lag dan ook niet in de lijn der verwachting dat TikTok ├╝berhaupt zijn aandelen deels in de etalage zou zetten. Het is wel nog onzeker hoe President Trump gaat reageren. Hij was lang een voorstander van een Amerikaanse overname van de app, nu blijkt dat Oracle slechts een minderheidsaandeel heeft zal hij zich ongetwijfeld laten horen over de constructie.

TikTok niet verkocht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie