Buitenland
VPRO

Duitse politiechef lekt informatie aan omstreden protestbeweging

foto: EPA/CONSTANTIN ZINN
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse politiechef lekt informatie aan omstreden protestbeweging

In het Duitse Zwickau is er een tuchtprocedure gestart tegen een politiechef. Hij wordt ervan verdacht interne informatie te hebben doorgespeeld aan de zogenoemde Querdenkers. Een gevoelige zaak, aangezien het om een omstreden protestbeweging gaat. Het Duitse Openbare Ministerie bekijkt of deze man vervolgd moet worden. Journalist Ulrike Nagel vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Duitsland met Ulrike Nagel

Het recht op demonstratie won

De gelekte informatie zou afkomstig zijn uit een interne bijeenkomst van de autoriteiten in de Oost-Duitse stad. Querdenker, die behoren tot een coronaprotestbeweging, wisten mogelijk dankzij dit lek een rechtszaak te winnen, waarbij het vieren van een eerder ingepland volksfeest uiteindelijk moest wijken voor het recht van demonstratie. Omdat het lekken van informatie verboden en schadelijk is voor het vertrouwen van de burger in de politie, tillen de autoriteiten zeer zwaar aan deze affaire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaar voor de staat

“Querdenker is begonnen als een coronaprotestbeweging in 2020 in Stuttgart. Echt als officiële protestbeweging. Zij hebben zich verenigd. Het zijn mensen die zich tegen de inentingen uitspreken in verband met corona, die veelal verkeerde informatie de wereld in slingeren”, zegt journalist Ulrike Nagel in Bureau Buitenland. Maar volgens haar gaat het nog verder. De beweging wordt aangehangen door een uiteenlopende groep mensen. “Het zijn niet alleen complotdenkers, maar er hebben zich ook veelal rechtsextremistische organisaties bij aangesloten en daarom worden zij ook al meer dan een jaar nadrukkelijk gevolgd door de Verfassungsschutz”, aldus Nagel. Deze Duitse dienst houdt Querdenker in de gaten omdat ze worden gezien als een gevaar voor de staat.

Eerder geval

Recent werd er in de Noord-Duitse stad Hannover een andere politiefunctionaris uit zijn ambt gezet, omdat hij toespraken hield bij deze omstreden beweging en complottheorieën had verspreid.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie