Buitenland
NTR

Amerika-correspondent Michael Persson over speech Biden: 'Politici zijn uiteindelijk woordvoerders van hun eigen beleid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika-correspondent Michael Persson over speech Biden: 'Politici zijn uiteindelijk woordvoerders van hun eigen beleid'

Na zes jaar correspondentschap voor de Volkskrant in Amerika keren collega’s en partners Michael Persson en Anne van Driel huiswaarts. Aan hun keukentafel in Brooklyn schreven ze over het leven in Amerika ten tijden van Trump én deelden ze de zorg voor hun twee kinderen. “De eerste twee jaar miste ik collega’s, maar ik kreeg er wel een heel fijne collega voor terug", zegt Anne over Michael in Kunststof.

Michael Persson en Anne van Driel, correspondenten - Kunststof

'Dit land is de hoofdprijs voor een journalist'

“Ik stond zeker niet meteen te springen om naar New York te verhuizen,” geeft Anne van Driel toe. “Als chef van de Kunstredactie had ik de leukste baan bij de Volkskrant.”

Michael Persson: “In theorie mocht ze ‘nee’ zeggen, maar professioneel gezien of vanuit de liefde bekeken kon ze bijna onmogelijk weigeren toen ik het aanbod voor een correspondentschap in Amerika kreeg. Hij schreef het boek ‘de val van Amerika’ dat hij opdroeg aan Anne, “zonder wie ik nergens was geweest.”

"Het moment dat we naar Brooklyn gingen om te kijken of we wilden emigreren wist ik: deze stad, dit land is de hoofdprijs voor een journalist", vult Anne aan. "Je hoeft je hengel maar uit te gooien. De mensen zijn verhalen vertellers. Als ik de gedachte toeliet dat ik nee kon zeggen, kreeg ik al spijt." Uiteindelijk werd ze freelance correspondent.

Trump

Het jonge gezin vertrok zes jaar geleden naar New York. Twee maanden voordat Trump zich verkiesbaar stelde. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek zei mijn baas dat de verkiezingen niet zo mooi zouden worden als tijdens de opkomst van Obama. De verwachting was een strijd tussen een Bush en een Clinton, families die we al kenden, maar het pakte heel anders uit,” vertelt Michael.

“Je moet Trump nageven dat hij oog had voor de onderklasse", vervolgt hij. "Hij wilde meer geld voor collectieve goederen en begreep dat er behoefte was aan America First. Dat zag hij goed.”

Anne: “Trump benoemde de zwakke plekken in de samenleving. Hij ontmaskerde Amerika als grote wereldmacht. Dat was tamelijk revolutionair. De analyse klopte, maar aan de probleemoplossing is hij nooit begonnen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politici en hun uitspraken

Anne en Michael probeerden zich tijdens hun correspondentschap niet te veel te laten leiden door de uitspraken van Trump of – later – Biden. Zo ook recent bij de speech van Biden over de situatie in Afghanistan. Michael: “Je moet als journalist niet te veel waarde hechten aan politici en hun uitspraken. Politici zijn uiteindelijk woordvoerders van hun eigen beleid. De echte wereld, en het echte leven speelt zich af in het land, bij de mensen."

Maar hoe doe je verslag van een land dat zo groot is? Michael: “Amerikanen kennen hun eigen land en hun mede-Amerikanen niet eens. Het eerste dat ik deed was een heel grote kaart van Amerika aan de muur hangen. Puur om een idee te krijgen van de grote van het land. Je moet zo snel mogelijk op pad en zoveel mogelijk mensen spreken.”

Anne: “Aan de keukentafel bespraken we wat relevant was om over te schrijven en welk nieuws we lieten schieten. Het was een continue gesprek.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie