Buitenland
KRO-NCRV

'Amerika is klaar met lange oorlogen die ze toch niet kunnen winnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Amerika is klaar met lange oorlogen die ze toch niet kunnen winnen'

De Amerikaanse president Joe Biden staat nog steeds achter het terugtrekken van zijn troepen uit Afghanistan, ongeveer een maand geleden. Amerikanist Bianca Pander zegt bij Spraakmakers dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen dat met hem eens is. "Amerika is klaar met lange oorlogen in verre gebieden die ze toch niet kunnen winnen."

"Amerikaanse troepen moeten niet vechten en sterven in een land waar het Afghaanse leger zelf ook niet voor wil vechten", liet hij gisteren in een toespraak nog eens weten. Volgens Pander heerste in Amerika al langere tijd de opvatting dat deze oorlog niet meer te winnen was. "Misschien is de conclusie om te gaan terecht, maar de manier waarop niet zo netjes."

De draai van Biden

Volgens defensie-expert Dick Zandee is het vanuit Amerikaans perspectief een begrijpelijke beslissing om te vertrekken uit het land, maar geeft Biden hier in zijn toespraak "een draai aan" die niet klopt met de opstelling van de Amerikanen de afgelopen twintig jaar.

Internationaal terrorisme

Oorspronkelijk gingen de Amerikanen twintig jaar geleden naar Afghanistan om de voedingsbodem van het internationaal terrorisme aan te pakken. "In die periode is dat in Afghanistan goed geslaagd: Al Qaida is daar verdwenen", zegt Zandee.

Wel wijst hij erop dat terrorisme inmiddels met de opkomst van IS verplaatst en zelfs verder verspreid is naar plekken waar het voorheen nooit was, bijvoorbeeld in Mozambique. "Dat het verslagen is, is dus betrekkelijk. Wie weet keert het ook in Afghanistan terug."

Nooit wederopbouw

Daarbij zei Biden dat de missie in Afghanistan nooit een wederopbouwmissie was. "Dat is niet juist", zegt Zandee. "Het NAVO-beleid is nadrukkelijk gekoppeld aan het opbouwen van een volwaardige Afghaanse staat. Dat is totaal mislukt," zegt de defensie-expert van Instituut Clingendael, “althans naar de normen van een goed functionerende staat naar de normen van het Westen."

Framing

Biden ontkent dit volgens Zandee om gezichtsverlies te voorkomen. "De Taliban heeft de boel daar in no time overgenomen. Om het gezicht te redden wordt daar nu een bepaalde framing aangegeven die strijdig is met de oorspronkelijke uitgangspunten waarmee de Amerikanen én de Europeanen daarheen zijn gegaan."

Stand.nl: President Biden blijft terecht achter zijn beslissing staan om Afghanistan te verlaten

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie