Buitenland
NOS

Will Smith wint Oscar, maar wordt herinnerd aan uitdelen van klap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Will Smith wint Oscar, maar wordt herinnerd aan uitdelen van klap

De relatief onverwachte Oscar voor Beste Film voor CODA of de zes Oscars voor Dune: het zal allemaal niet datgene zijn wat blijft hangen na de 94ste uitreiking van de belangrijkste filmprijzen. Dat zal namelijk de klap zijn die acteur Will Smith komiek Chris Rock verkocht, kort voordat hij zijn prijs voor Beste Acteur ophaalde.

Bekijk hier het gesprek met Danielle Kool

G.I. Jane

Presentator Rock maakte tijdens zijn praatje in aanloop naar de uitreiking van Beste Documentaire een grap over Smiths vrouw, Jada Pinkett Smith. Hij grapte dat ze met haar kale hoofd klaar was voor een vervolg op G.I. Jane, de film waar Demi Moore in 1997 haar hoofd voor kaalschoor.

Omdat zijn vrouw besloot haar hoofd kaal te scheren na jarenlange problemen met haaruitval liet Smith zich dat niet zeggen. Hij liep het podium op en haalde uit naar het hoofd van Rock.

Hoewel aanwezigen nog even dachten dat het vooropgezette grap was - het is tenslotte Hollywood - sloeg de sfeer in de zaal dood toen aan Rock te merken was dat het echt was. "Het was maar een grap over G.I. Jane", probeerde hij nog, maar Smith beet hem toe dat hij "de naam van mijn vrouw niet meer in je mond moet nemen, verdomme".

Alopecia

In het NOS Radio 1 Journaal spraken we filmjournalist Danielle Kool. "Wat blijkt nou, Jada Will Pinket Smith heeft alopecia. Dat is een aandoening waarbij je je haar verliest, dus Will Smith kon dat absoluut niet waarderen dat daar een grap over kwam. Tot ieders verbazing liep hij gewoon het podium op en deelde daar dus een dreun uit. Iedereen had eventjes zo iets van joh, wat gebeurt hier?"

Later nam Smith een Oscar in ontvangst. "Die keer dat hij het podium op liep was vrij verwacht want hij was de gedoodverfde winnaar voor de Oscar van Beste Acteur voor de film King Richard. Hij bood zijn excuses aan in zijn speech aan de Academy, dat is de organisatie achter de Oscars en aan zijn medegenomineerden, maar vrij expliciet deed hij dat niet aan Chris Rock".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie