Buitenland
NOS

Iran dreigt, Israëlische bevolking laconiek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iran dreigt, Israëlische bevolking laconiek

De dreiging van een Iraanse aanval op Israël is niet erg voelbaar op straat, zegt fotograaf Thomas Schlijper in het NOS Radio 1 Journaal. De bevolking lijkt gelaten en laconiek. Al dagen wordt rekening gehouden met een Iraanse reactie op de recente luchtaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Een hoge bevelhebber van de Revolutionaire Garde werd daarbij gedood. Iran houdt Israël verantwoordelijk en heeft wraak gezworen.

Video niet beschikbaar

Schlijper zegt dat de mensen in Israël al tientallen jaren met een gevoel van dreiging leven. Ze nemen volgens hem nu geen bijzondere voorzorgsmaatregelen. Hij heeft zelf al maanden wat extra babyvoeding in huis en extra water, voor het geval dat. Maar het leven gaat door.

Vertrek

Sinds de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober, waarbij meer dan duizend mensen werden vermoord en honderden mensen werden ontvoerd, lijkt de toekomst somber, zegt Schlijper, ook al proberen mensen hun dagelijkse leven voort te zetten. Soms denkt hij erover te vertrekken, hij hoort mensen wel eens praten over een verhuizing naar Athene. Maar plannen om weg te gaan, heeft hij nu niet.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie