Buitenland

'Bulgarije is berucht om de neonazi-voetbalcultuur'
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bulgarije is berucht om de neonazi-voetbalcultuur'

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland werd maandagavond ontsierd door racistische spreekkoren. De wedstrijd in Sofia werd in de eerste helft twee keer stilgelegd omdat Bulgaarse fans onder meer apengeluiden maakten. Het incident staat niet op zichzelf, zegt correspondent Mitra Nazar in NOS Met het Oog op Morgen.

Zo zitten in de Bulgaarse regering maar liefst drie populistische, extreemrechtse partijen in een coalitie met de centrumrechtse partij van premier Borisov. "Je ziet in heel Oost-Europa dat zulke partijen vrij close zijn met voetbalhooligans", vertelt Nazar. "Dat zijn ook groepen die je terugziet bij anti-homodemonstraties en extreemrechtse rally's."

Bulgarije is berucht om de neonazi-voetbalfancultuur, volgens de correspondent. "Levski Sofia is het meest notoir. Onlangs kwamen ze nog in opspraak omdat met een banner in het stadion de verjaardag van Hitler werd gevierd. Ook verscheen er een foto van een kind met een getekende hakenkruis op zijn buik."

Laconieke reactie

De racistische spreekkoren hebben geleid tot een stormvloed van kritiek op de Bulgaarse voetbalbond. "Aanvankelijk werd er laconiek en zelf ontkennend gereageerd", aldus Nazar. De coach zei dat er geen apengeluiden te horen waren. "Maar het is vrij duidelijk dat het is gebeurd, als je de beelden erbij pakt."

Gisteren stapte voorzitter Borislav Michailov van de Bulgaarse voetbalbond op. Dat was vermoedelijk geen vrijwillig vertrek, denkt Nazar. "De premier heeft de bond op het matje geroepen."

Het racisme wordt dus wel veroordeeld. "Uiteindelijk wil niemand dat Bulgarije negatief de wereld over gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie