Buitenland
KRO-NCRV

Met wie belt Biden het eerst?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met wie belt Biden het eerst?

Onder Trump werd het buitenlandbeleid van de VS uitgekleed. Nu sinds woensdag Joe Biden president is, waait er weer een andere wind door Washington. Wie zal hem als eerste bellen? We vroegen het oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot in Spraakmakers.

"Er ligt een heel lijstje belangrijke mensen klaar die hem willen bellen of gáán bellen omdat ze een boodschap willen overbrengen," aldus Bot. Volgens de voormalige ambassadeur en minister van Buitenlandse Zaken in kabinet Balkenende II en III, zijn ze op het ministerie in Nederland nu bezig om contact te leggen met de VS.

Hij verwacht dat Nederland snel aan de beurt is, misschien niet meteen vandaag, maar anders morgen. "Wij zijn een trouwe bondgenoot. Ook al zijn we een klein land, Amerika heeft Nederland nodig gehad. Je hebt ook kleinere, trouwe bondgenoten nodig", denkt Bot.

Ook heeft Nederland volgens hem altijd meegedaan met grote internationale activiteiten. "We zijn een prominente stem in het klimaatdiscours, hebben een reputatie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en hebben altijd meegedaan met vredesmissies."

Hoe gaat dat dan?

En als het telefoontje met Washington dan eindelijk zover is, wat zullen Biden en Rutte dan bespreken? Bot: "Eerst komen de felicitaties en dan komt een bescheiden verlanglijstje."

Volgens Bot zullen veel leiders de wens uitspreken Biden spoedig te ontmoeten en vervolgens een aantal punten aandragen om op die ontmoeting te willen bespreken. "Dat is ook belangrijk voor de medewerkers die om hen heen staan, dan weten ze waar ze de president op moeten voorbereiden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie