Buitenland
NOS

Komt Sagrada Família ooit nog af? 'Ik zou hopen van niet'

foto: AFPfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt Sagrada Família ooit nog af? 'Ik zou hopen van niet'

Al 139 jaar wordt er in Barcelona gewerkt aan de Sagrada Família, maar nu heeft de bouw alweer vertraging opgelopen. Door corona waren er nauwelijks betalende toeristen en konden de bouwvakkers niet worden betaald om verder te werken aan de kathedraal van Gaudí, zeggen de bouwers. Komt die Sagrada Familía ooit nog af?

"Ik zou hopen van niet", zegt architect en Gaudí-kenner Jan Molema in NOS Met het Oog op Morgen. "Dan blijven de toeristen tenminste komen, denk ik." Molema vermoedt dat juist de werkzaamheden een publiekstrekker zijn. "Die werkzaamheden zijn heel indrukwekkend. Als het ding eenmaal af is, dan is het zoals het is."

Hij praat een beetje denigrerend over het monument, omdat hij het niet zo'n bijzonder belangrijk gebouw van Gaudí vindt. "Hij was een van de architecten die eraan gewerkt heeft, maar nadat hij in 1926 was overleden, zijn anderen op zijn ideeën doorgegaan. Ik denk dat Gaudí dat zelf nooit gedaan zou hebben. Ik denk dat hij het steeds had geëvalueerd."

Daar komt ook nog eens bij dat er veel verschillende architecten aan de Sagrada Família hebben gesleuteld. Ook Gaudí zelf was niet de eerste die ermee aan de slag ging. "Hij heeft moeten werken op een basis die hij zelf al anders had willen hebben", zegt Molema. Sinds 1926 hebben anderen hun ideeën uitgewerkt en geprobeerd om het werk van Gaudí te voltooien. "Daarmee is het voor mij dus geen echte Gaudí."

Molema zet vraagtekens bij de verklaring dat het geld op is. "Ik kan niet in de portemonnee kijken, maar ik vind het wel een gekke opmerking. Het lijkt me sterk dat men nu ineens geen geld meer zou hebben. Ik denk wel dat men in de gaten heeft dat voltooien in 2026, honderd jaar na Gaudí's sterfdag, moeilijk wordt. Er zit vast een belangrijk commercieel punt in, maar ik vermoed dat ze het eerder bouwtechnisch qua tijd niet af krijgen, dan dat ze het niet kunnen betalen."

Komt de Sagrada Familia ooit nog af?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie