Buitenland
KRO-NCRV

Kunnen onder Biden de diplomatieke banden weer hersteld worden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen onder Biden de diplomatieke banden weer hersteld worden?

De Verenigde Staten zullen enige tijd nodig hebben om de diplomatieke banden te herstellen. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer bij Spraakmakers. "Het vertrouwen en de belangrijke soft power van de VS, de diplomatieke middelen, zijn geërodeerd onder vier jaar Trump."

"Ik hoop dat wanneer de regering van Biden aan de slag gaat, het vertrouwen kan én zal worden hersteld", zegt De Hoop Scheffer. "De Amerikanen zullen zich in hun beleid moeten richten op Azië. Vanwege de groeiende macht van China."

De wereld is in vier jaar aanzienlijk veranderd en de tijd terugspoelen gaat niet meer, zegt De Hoop Scheffer. Wat betekent dat voor Europa? "Het is niet zo dat de Trans-Atlantische betrekkingen van toen weer opgepakt kunnen worden. Europa zal op sommige vlakken, waaronder vooral defensie, de eigen broek moeten kunnen ophouden. We kunnen niet steeds op de bel van het Witte Huis drukken en Biden om hulp te vragen."

Het onlangs gesloten handelsakkoord tussen China en de EU laat volgens De Hoop Scheffer enerzijds de volwassenheid van Europa zien. "Qua timing hadden we wellicht beter eerst met Biden in debat kunnen gaan." De banden tussen de VS en China zijn in de laatste jaren allerminst goed. "En voor Europa was en blijven de VS toch het belangrijkste referentiepunt."

Geen wereldmacht

Europa is geen wereldmacht als de VS of China, maar we zijn zeker een geopolitieke speler geworden, stelt De Hoop Scheffer. Zo is het de EU gelukt boetes op te leggen aan grote Amerikaanse bedrijven. "Economisch gezien is Europa een reus, politiek een adolescent en militair een kleuter."

Er is nog wel werk aan de winkel om vertrouwensbanden te herstellen. Daar helpt de coronacrisis niet aan mee. "Dergelijke gesprekken gaan toch lastig via Zoom."

Boobytraps

En dan zijn er nog een paar boobytraps achtergelaten door de aftredend minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, vertelt De Hoop Scheffer. Vooral dat de Houthi-rebellen in Jemen zijn aangemerkt als terroristische organisatie, noemt hij ernstig. "Dat betekent dat een aantal NGO's niet meer kunnen opereren en er nog meer dood en verderf zal volgen."

SP - GO

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie