Buitenland
KRO-NCRV

Toespraak paus: nog even over zijn veeg uit de pan voor Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toespraak paus: nog even over zijn veeg uit de pan voor Nederland

In de paastoespraak - voorafgaand aan het Urbi et Orbi - van Paus Franciscus hoorde Vaticaankenner Stijn Fens een flinke veeg uit de pan voor Nederland. Waar de paastoespraak doorgaans inwisselbaar is, zoomde hij dit keer in op de EU en deed een beroep op de solidariteit.

We zijn één familie, in goede en in slechte tijden zei de paus volgens Fens. Franciscus staat volgens hem bekend om zijn politieke uitspraken en doelde hiermee op Nederland en Italië die lijnrecht tegenover elkaar staan bij de gesprekken over het coronanoodpakket.

Video niet beschikbaar

Deze Paus is volgens de Vaticaankenner niet te beroerd om zijn charisma in te zetten om zaken aan de kaak te stellen die volgens hem niet deugen. "Ik weet niet of Wopke Hoekstra tot de ruim 400 duizend Nederlandse kijkers behoorde", zegt Fens, "maar als ik hem was zou ik een minder leuke Paasbrunch hebben gehad."

Bruisende stad

Bij één van de belangrijkste katholieke feesten was het dit keer surrealistisch leeg in Rome. "Normaal bruist de stad, zijn de restaurants open en staan er tienduizenden gelovigen op het plein", zegt Fens.

Toch kwam de paasboodschap misschien wel beter uit de verf in een lege Sint-Pieter zonder publiek. "De boodschap van Pasen is dat uiteindelijk het kwaad, de dood, niet het laatste woord heeft maar het leven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie