Buitenland
VPRO

De wereld vanuit 'la campagne'

foto: Karen Meirikfoto: Karen Meirik
  1. Nieuwschevron right
  2. De wereld vanuit 'la campagne'

De Franse president Emmanuel Macron profileert zich graag als de nieuwe leider van Europa - en zelfs van het Westen. Maar hoe ziet de Franse politiek er eigenlijk uit vanuit een klein dorp in een uithoek van het land? Journalist en consultant Karen Meirik woonde negen jaar lang in een Bretons dorp van 600 inwoners en vertelt erover in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

"Mensen in periferie voelen zich vaak slecht begrepen door Parijs," zegt Meirik. "Veel meer dan in Nederland gaat in Frankrijk alles via en vanuit de hoofdstad. Er zijn hier dan ook heel vaak demonstraties van melkveehouders of varkensfokkers, die voelen zich totaal niet gehoord."

Astrix en Obelix

Ze leerde de Bretonnen kennen als conservatief en solidair, maar leerde ook de legendarische onverzettelijkheid van de Bretonnen – bekend van Astrix en Obelix – kennen tijdens demonstraties tegen een nieuw vliegveld bij Nantes. Een strijd die uiteindelijk door de Bretonnen werd gewonnen.

De keus voor een piepklein dorp op de campagne was voor Meirik vanzelfsprekend na een jarenlang verblijf in Beijing, een metropool met luchtvervuiling en voedselschandalen. Alleen al haar flat daar telde meer bewoners dan het dorpje Le Gorvello waar ze ging wonen.

Integreren was als Nederlander gemakkelijker dan voor iemand uit Parijs, mede door de kinderen. "Die zaten op de dorpsschool die we overeind houden met evenementen en taartverkoop. Dan integreer je vrij snel."

Na negen leerzame jaren houden Meirik en haar gezin het voor gezien. "Mijn Nederlandse kinderen hebben nog nooit in Nederland gewoond," zegt ze. Afgelopen weekeinde keerde terug.

La campagne

Ster advertentie
Ster advertentie