Buitenland
BNNVARA

Protesten Suriname: 'De regering communiceert slecht naar het volk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protesten Suriname: 'De regering communiceert slecht naar het volk'

De demonstraties in Suriname houden het land al weken in zijn greep. John Brewster van het Diaspora Instituut Nederland, en Steven Coutinho, oud-directeur van de Surinaamse Bank, vertellen wat er precies aan de hand is in het land bij De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Corruptie en de torenhoge inflatie zijn de redenen waarom de mensen in Suriname de straat op gaan om te demonstreren tegen het huidige kabinet van president Santokhi. Volgens Coutinho was de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen een schandaal rondom het Ministerie van Financiën. Daar verdween ruim 2 miljoen euro naar een privé-rekening. Dit terwijl de bevolking gevraagd wordt de broekriem steeds strakker aan te trekken.

Situatie Suriname

De oud-directeur van de Surinaamse bank schetst het beeld van het huidige Suriname: 75% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en verdient ongeveer 160 euro per maand. Door de torenhoge inflatie, die schommelt tussen de 50 en 60%, is de portemonnee van veel Surinamers leeg.

Toch was de situatie in het land niet altijd negatief. Zo beloofde president Santokhi twee jaar geleden tijdens zijn aantreden als president verbetering van het land. Volgens zowel Brewster als Coutinho waren de intenties van de regering goed. Zo werd er actief samengewerkt met het IMF, werden schuld geherstructureerd en was de begroting op orde. Waar de regering volgens Coutinho de fout in ging, is de communicatie in tijden van crisis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slechte communicatie

Volgens Coutinho wordt er veel te weinig gecommuniceerd met het volk met als gevolg dat deze alleen schandalen zoals die bij het Ministerie van Financiën ziet. "De bevolking ziet een lege portemonnee en langzaamaan hebben ze geen boodschap meer aan lange termijn herstructureringen." Volgens Coutinho gaan er daardoor andere zaken, zoals woede en opstand, spelen. "Zo krijg je een onbeheersbare situatie."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie