Buitenland
BNNVARA

Poster Jezus Christus 'te sexy' voor Heilige Week

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poster Jezus Christus 'te sexy' voor Heilige Week

De poster voor de Heilige Week in Sevilla waar een mooie, verrezen Jezus Christus op staat, verdeelt Spanje. In De Nieuws BV legt theoloog Frank Bosman uit waarom.

Video niet beschikbaar

De poster is ontworpen voor de Heilige Week in Sevilla. Tijdens deze week wordt de lijdensweg van Christus herdacht. In Sevilla wordt het groots gevierd, met optochten en processies, vertelt Bosman. "En daar maken ze een reclameposter voor." Maar de ontwerper van de poster heeft niet gekozen voor een lijdende Christus, wat gebruikelijk is tijdens de Heilige Week, maar voor een verrezen Christus.

Te sexy en heftig

Niet alleen dat zorgt voor ophef, maar deze Jezus is 'een mooie, slanke jongeman', vertelt Bosman. "Ik vind het een mooie afbeelding, maar er zijn dus een aantal katholieken in Spanje die het te sexy, homo-erotisch en te heftig vinden voor zoiets heiligs als de Heilige week."

Kerk en seksualiteit

Bosman snapt de ophef wel. De Rooms-Katholieke Kerk heeft niet een heel goede reputatie als het gaat over makkelijk omgaan met seksualiteit. Ook snapt de theoloog de onvrede over de keuze voor een verrezen Christus. "Als het gaat over de lijdensweg van Jezus, dan beeld je over het algemeen een Christus af met wonden. Nu wordt er een Christus neergezet die verrezen is, met een mooi en gaaf lichaam."

Erotiek, seksualiteit en geloof zijn een complexe combinatie, weet Bosman. "Veel christelijke kerken hebben altijd heel goed oog gehad voor de donkere kanten van seksualiteit, denk bijvoorbeeld aan machtsmisbruik. Dat is ook terecht, seks is niet altijd leuk. Maar daardoor zijn ze wat vergeten dat seks ook heel erg leuk kan zijn, een godsgeschenk zelf. Dat zie je hier terugkomen."

Altijd lijden?

Nu is het gebruikelijk dat Jezus tijdens de Heilige Week lijdend wordt afgebeeld, maar dat is niet altijd zo geweest. "De eerste paar honderd jaar van het christendom werd Jezus alleen maar als de verrezen Christus afgebeeld, juist omdat ze het heel ongepast vonden om de zoon van god als een geslagen mens af te beelden."

Pas later, in de middeleeuwen, verscheen de lijdende Christus ten tonele. "Mensen die dan ook lijden kunnen zich vereenzelvigen met het lijden van Christus", zegt de theoloog. Veel Spaanse plaatsen houden zich vast aan deze traditie. Kalendertechnisch gezien is de verrijzing van Jezus Christus ook pas later, tijdens Pasen.

'In the eye of the beholder'

De kunstenaar, die zijn zoon als model gebruikte voor de poster, zegt dat het probleem niet bij het werk ligt, maar bij degene die ernaar kijkt. Bosman kan zich daarin vinden: "Als je naar een schilderij kijkt van een bijna naakte, mooie Jezus en je associeert er direct homoseksualiteit bij, zegt dat misschien ook wat over je eigen persoonlijke voor- en afkeuren. Mensen die heel veel moeite hebben met een homoseksuele afbeelding van Jezus, die zouden misschien ook wat aan zelfcontemplatie kunnen doen."

Moderne afbeelding

Al 2000 jaar heeft de kerk allerlei Bijbelse figuren afgebeeld in verschillende vormen en gedaantes, juist om aan te sluiten bij de beleefwereld van die tijd, legt Bosman uit. "Ik denk dat een afbeelding zoals we die nu zien heel goed past bij het begin van de 21e eeuw." Theologisch gezien heeft Bosman geen problemen met de afbeelding.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie