Buitenland
NOS

Likud-leden beslissen over lot premier Netanyahu

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Likud-leden beslissen over lot premier Netanyahu

Vandaag besluiten de leden van de rechtse Likud-partij of Benjamin Netanyahu hun leider blijft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Israël. In een verkiezing voor het lijsttrekkerschap neemt de premier het op tegen oud-minister Gideon Saar. Het is voor het eerst in vijf jaar dat er voorverkiezingen zijn binnen de partij.

Likud kiest partijleider: einde aan tijdperk-Netanyahu?

De stemming komt op een gevoelig moment voor Netanyahu. Hij slaagde er twee keer op rij niet in om een coalitie te vormen, waardoor in maart voor de derde keer binnen een jaar parlementsverkiezingen gepland staan. Bovendien is Netanyahu vorige maand in drie corruptiezaken aangeklaagd voor onder meer omkoping en fraude.

Toch is Netanyahu vandaag de onbetwiste favoriet. Hij is al veertien jaar onafgebroken partijleider, waarvan de laatste tien jaar als minister-president. Eerder stond hij ook al zes jaar aan het roer van de Likud-partij, die bekend staat om de loyaliteit van haar leden. In de 46-jarige geschiedenis van de partij is Netanyahu pas de vierde leider.

Ander gezicht

Maar een deel van Likud vindt dat het tijd is voor een ander gezicht, nu de premier het land niet uit de politieke impasse weet te loodsen. De problemen van Netanyahu zijn niet langer te negeren, zegt gemeenteraadslid Alon Elroy van de kuststad Netanya: "Het is hem twee keer op rij niet gelukt om een coalitie te vormen en ik geloof niet dat het hem de volgende keer wel zal lukken."

Elroy organiseert in Netanya een verkiezingsavond met Gideon Saar, de enige tegenkandidaat. De 53-jarige parlementariër Saar was eerder minister van onder meer Binnenlandse Zaken en Onderwijs. Hij staat al langer bekend als een van de potentiële opvolgers van de premier, en is de enige binnen de partij die hem nu durft aan te vallen.

De belangrijkste verkiezingsbelofte van Saar is dat hij er wél in zal slagen om een coalitie te vormen. Omdat hij niet verwikkeld is in een strafzaak, is hij voor andere partijen een aanvaardbare onderhandelingspartner. De middenpartij Blauw en Wit heeft al aangekondigd graag met Likud een coalitie te willen vormen, als Netanyahu plaatsmaakt voor een andere leider.

Verder richt Saar zich in de campagne op de rechterflank van de partij. Zo benadrukte hij een onafhankelijke Palestijnse staat pertinent af te wijzen. Ook pleitte hij voor annexatie van de Jordaanvallei en een verdere uitbreiding van de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Die nederzettingen zijn volgens internationaal recht illegaal.

Economie en veiligheid

Ook Netanyahu voert al wekenlang volop campagne, met dagelijks meerdere verkiezingsbijeenkomsten door het hele land. Zijn aanhangers verwachten een ruime zege. De premier heeft nu eenmaal een grote staat van dienst, zegt David Schwarz, die het campagneteam leidt in de nederzetting Karnei Shomron. "De economie draait goed en Israël is veilig. Er is geen reden om een andere leider te kiezen."

Bij een verkiezingstoespraak in de zuidelijke stad Ashkelon werd hij gisteravond van het podium gehaald na een melding dat er vanuit de Gazastrook een raket was afgevuurd. Dit gebeurde tijdens de vorige campagne ook al, waarna de daders werden geliquideerd.

Netanyahu zei daarom in een eerste reactie vannacht dreigend: "Wie er dit keer achter zit, kan maar beter zijn spullen pakken." De premier laat zich erop voorstaan dat de veiligheid van de Israëliërs onder hem het beste gewaarborgd zou zijn.

Likud telt ruim 115.000 leden, die tot vanavond 22:00 uur hun stem kunnen uitbrengen. De uitslag wordt in de loop van de nacht verwacht.

Ster advertentie
Ster advertentie