Buitenland

Situatie op Griekse eilanden is 'slechte horrorfilm' voor vluchtelingen: 'We moeten ons kapot schamen'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Situatie op Griekse eilanden is 'slechte horrorfilm' voor vluchtelingen: 'We moeten ons kapot schamen'

Spanning op de Griekse eilanden nu de Turkse regering migranten die naar Europa willen niet langer tegenhoudt. Zowel vluchtelingen als bewoners zijn de wanhoop nabij. In De Nieuws BV vertelt correspondent Ingeborg Beugel over de situatie in Griekenland en zegt Rikko Voorberg, voorzitter van de stichting 'We Gaan Ze Halen', over waarom hij juist nu stopt met het halen van vluchtelingen.

Voorberg heeft vorige week aangekondigd dat zijn stichting stopt. 'We Gaan Ze Halen' zette zich in om vluchtelingen van Griekenland naar Nederland te halen.

Voorberg stelt: "Wij heffen onszelf op omdat wij al jaren Nederland, en ook de andere Europese lidstaten, oproepen om verantwoordelijkheid te nemen en gewoon te doen wat ze afgesproken hebben. Het was de laatste gezamenlijke constructieve oplossing als het gaat om binnenkomende mensen die op de vlucht zijn. Maar het gaat hem niet meer worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen enkele beweging in politiek

"Nederland en ook de andere Europese lidstaten gaan het niet doen en laten het allemaal over aan Griekenland en Italië. We zien vandaag allemaal wat de gevolgen zijn", aldus Voorberg. Volgens Voorberg is het heel duidelijk dat er geen enkele beweging is in politiek Den Haag of in andere Europese lidstaten.

Politici hebben het opgegeven, zegt hij: "Ze hopen dat Griekenland een soort van gesloten inrichting wordt voor mensen die we beschouwen als een virus. En dat kan echt niet."

'Het is te schandalig voor woorden'

Correspondent Ingeborg Beugel zit op dit moment in Griekenland en is het met Rikko Voorberg eens: "Dat de eilandbewoners moe zijn is natuurlijk volstrekt logisch. Ze hebben Griekenland overgelaten aan dit gigantische Europese probleem. De rest van de EU wast zijn handen. Het is te schandalig voor woorden." Daarbij waarschuwt ze ons voor de toekomst.

Beugel: "We moeten ons in Europa heel goed realiseren dat het leven zoals we het gekend hebben voorgoed voorbij is. Er zijn nu wereldwijd 71 miljoen vluchtelingen en dat zullen er in 2025 minimaal 210 miljoen zijn. Dus fort Europa gaat het niet worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Walk of Shame

Voorberg is nu bezig met een ander initiatief. Hij zet het einde van de stichting 'We Gaan Ze Halen' om in een 'Walk Of Shame'. Dit is een pelgrimage om te laten zien dat we dit niet willen en dat we ons moeten schamen over het verlies van de Europese waardes waar we zo trots op waren.

Voorberg: "De afgelopen week realiseerden we ons dat er in de politiek geen ruimte is, maar dat ontslaat ons niet van onze opdracht."

Hij vervolgt: "Wat nu gebeurt met vluchtelingen is een totale ontmenselijking. Dus we hebben bedacht dat we met alle mensen die zich ook kapot schamen over dit Europese beleid, ons verzamelen in een pelgrimage die gaat lopen van Griekenland, door de Balkanlanden, naar Italië." Op wegaanzehalen.nl zijn de laatste updates te vinden over de Walk Of Shame die op 9 april dit jaar van start gaat.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie