Buitenland
BNNVARA

Europarlementariër van Sparrentak (GL) over macht Uber: 'Belangrijk dat we klokkenluiders hebben'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër van Sparrentak (GL) over macht Uber: 'Belangrijk dat we klokkenluiders hebben'

Deze zomer lekte klokkenluider Mark MacGann duizenden interne documenten van Uber naar de pers. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak heeft de klokkenluider uitgenodigd in Brussel voor een hoorzitting. Over het lek van MacGann en toekomstige wetgeving vertelt ze in De Nieuws BV.

Volgens Van Sparrentak was MacGann de toplobbyist van Uber in Europa. "Hij stond in direct contact met de CEO en de grote hotemetoten in Silicon Valley." MacGann werkte lange tijd voor het taxi-bedrijf, maar afgelopen zomer lekte hij 124.000 interne documenten naar de pers, van sms'jes tot mails. Volgens Van Sparrentak werd daarmee een beeld geschept van een bedrijf dat zich onaantastbaar voelde en de regels van verschillende landen aan de laars lapte. "Ze schuwden geen enkele manier om hun eigen business model er doorheen te drukken en daar kregen ze op een manier ook nog goedkeuring voor van de autoriteiten."

Contact (oud)politici

Uit de lek van MacGann is ook naar voren gekomen dat het bedrijf makkelijk toegang had tot invloedrijke politici zoals de Franse president Macron. Van Sparrentak geeft aan dat Uber een sterke lobby heeft, maar dat het bedrijf ook goed is in het creëren van het perfecte plaatje. Van Sparrentak denkt dat deze combinatie van een mooi plaatje en charmante lobbyisten vooral rechtse politici erg aansprak. "Dat heeft het grootste effect gehad", aldus Van Sparrentak.

Hiermee bedoelt Van Sparrentak ook (oud)politici die lobbywerk doen voor techbedrijven, zoals oud VVD-coryfee Neelie Kroes. "We moeten echt wat doen aan die grote draaideur van mensen uit de politiek die daarna voor techbedrijven gaan lobbyen." Volgens de Europarlementariër heeft de huidige Uber-lobbyist ook in het Europees Parlement gewerkt voor de sociaal-democraten. Een afkoelperiode zou volgens Van Sparrentak een goed idee zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Transparantie voor wetgeving

Wetgeving voor de rechten van de bescherming van werknemers van techbedrijven als Uber staat hoog op de agenda in Europa. De hoorzitting van MacGann moet voor Van Sparrentak nog het een en ander ophelderen, zoals hoeveel macht Uber daadwerkelijk over zijn medewerkers heeft. Ook wil ze weten in hoeverre Uber nog steeds op dezelfde manier bezig is. "Het lijkt erop van wel, maar misschien heeft hij daar meer inzicht in."

Om de macht van techbedrijven zoals Uber te beteugelen is het belangrijkste voor het tot stand komen van goede wetgeving volgens Van Sparrentak transparantie. "Techbedrijven zijn compleet intransparant, daarom is het ook zo belangrijk dat we klokkenluiders hebben en dat we meer duidelijkheid krijgen voor de beste wetgeving." Van Sparrentak verwacht dat voor het eind van het jaar in het Europees Parlement een deal gesloten wordt en dat over een jaar er wetgeving klaar moeten zijn in Europa.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie