Buitenland
NOS

Dodental orkaan Dorian loopt op tot 20, vliegveld Grand Bahama volledig verwoest

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental orkaan Dorian loopt op tot 20, vliegveld Grand Bahama volledig verwoest

Het dodental door orkaan Dorian op de Bahama's is opgelopen van 7 tot 20. Zeker 70.000 inwoners van de eilanden hebben direct hulp nodig. Het Rode Kruis probeert zoveel mogelijk noodhulp te bieden, vertelt woordvoerder Naomi Nolte in het NOS Radio 1 Journaal.

Naomi Nolte van het Rode Kruis over de situatie op de Bahama's

De orkaan heeft veel schade op de eilanden veroorzaakt. Zo is het enige vliegveld op het eiland Grand Bahama volledig verwoest. Er zijn geen muren meer over en het plafond is ingestort. Ook raakten kleine vliegtuigen beschadigd.

Dat het vliegveld niet meer bruikbaar is, maakt de hulpverlening aan de slachtoffers van de orkaan moeilijker. Het Rode Kruis is bezig met het regelen van noodhulp voor de getroffen eilanden. Volgens de Verenigde Naties hebben de inwoners direct schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak nodig.

Nationale crisis

Gisteren zei premier Hubert Minnis al dat op sommige eilanden meer dan de helft van de woningen is vernield. "We zitten midden in een van de grootste nationale crisissen die ons land ooit heeft meegemaakt", zei Minnis.

De orkaan van categorie 5 raakte de eilanden met windsnelheden van 285 kilometer. De afgelopen dagen is Dorian afgezwakt naar categorie 2, maar vanochtend werd hij weer categorie 3. De kern is inmiddels Florida gepasseerd en trekt nu langs Georgia en South- en North-Carolina.

Ster advertentie
Ster advertentie