Buitenland
VPRO

Legendarische zestigplussers inspireren Tsjechische jeugd

foto: EPA / BALAZS MOHAI
  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarische zestigplussers inspireren Tsjechische jeugd

De legendarische synthpop-band Depeche Mode heeft deze week binnen een mum van tijd twee zalen ter grootte van de Ziggo Dome uitverkocht in Praag. De bandleden zijn inmiddels allemaal over de 60, maar nog altijd razend populair onder de Tsjechen. En daar is een hele bijzondere, historische reden voor, vertelt journalist Laura Postma in Bureau Buitenland.

"Voor de Tsjechen heeft Depeche Mode een bijzondere betekenis, het brengt ze namelijk terug naar een tijd dat westerse muziek nog taboe was", vertelt Postma. "Toen de band in 1988 hun eerste concert in Praag gaf, stond Tsjechoslowakije aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie die uiteindelijk tot de val van het communisme zou leiden.

Depeche Mode betekent daarom meer dan alleen 'een leuke herinnering aan vroeger'. De stad staat de komende dagen op zijn kop: er worden overal feestjes en bijeenkomsten rondom de concerten georganiseerd. "Als je in Praag woont en niet weet dat Depeche Mode komt, heb je onder een steen gelegen."

Gevoel van vrijheid

Onder het communistische regime was westerse muziek grotendeels verboden en nauwelijks verkrijgbaar. Mensen die het wilden horen, moesten naar underground clubs waar deze 'verboden' muziek werd gedraaid en waar levendig in LP's werd gehandeld.

"Maar toen Depeche Mode in 1988 naar Praag kwam, bleken er honderdduizenden mensen belangstelling voor het concert te hebben", merkt Postma op. "Die underground scene bleek dus hartstikke groot te zijn. De popmuziek van Depeche Mode gaf de mensen een gevoel van vrijheid, een idee van hoe het in het westen was. Deze drang naar vrijheid heeft uiteindelijk ook tot de revolutie geleid."

Jongere generatie

Ook de jongere generatie in Tsjechië komt massaal op de concerten af. "Een deel van hen heeft het 'gevoel van vrijheid' meegekregen van hun ouders, maar wat eigenlijk vooral meespeelt, is dat muziek en mode uit de jaren tachtig gewoon hartstikke hip zijn", aldus Postma.

Politieke gevangenen in Belarus & 'MAGA Granny' stemt niet meer op Trump - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie